U julu, biće u avgustu, u avgustu – biće za 10 dana: Mandatara nikako da saznamo

Vesti 25. avg 202219:1354 komentara

Posle 144 dana od izbora, brojimo poslednje sate, kako je to Vučić najavio, kada ćemo čuti ime mandatara za sastav nove Vlade. Da li je bilo potrebe da se toliko čeka?

I taman kada smo pomislili da je Vučić konačno presekao, mandatar ušao u nove makaze, a one seku, kako nas je Vučić navikao, uvek po precizno razgraničenim funkcijama predsednika svih građana i predsednika naprednjaka.

„Da je neko pročitao Ustav morao je da zna da ja danas to ne mogu da vam saopštim, ali ću vam saopštiti u roku od 48 sati, znam ko će biti mandatar, saopštiću to kao predsednik Republike u skladu sa članom 112. i 127. Ustava jer to ne mogu da uradim kao predsednik političke stranke“, rekao je Aleksandar Vučić.

„Kako će izgledati ovaj transfer informacija od Vučića predsednika SNS-a ka Vučiću predsedniku države? Hoće ujutro stati ispred ogledala pa mu preneti informacije koje je juče imao“, pita se politikolog Boban Stojanović.

POVEZANE VESTI:

A da je recimo ispunio bezbroj puta dato obećanje da će napustiti funkciju predsednika stranke, možda Vučić ne bi morao da i sada odlaže sastav Vlade, po ko zna koji put od 3. aprila.

„Očekujem da nova Vlada bude formirana do kraja jula… Do sredine avgusta formiranje Vlade… Vrlo brzo ćete imati ime mandatara za 10 ili 12 dana, nije ni važno… Koliko znam dobar deo domaće javnosti to uopšte ne zanima, ljudi razmišljaju o suncu, peškirima, moru i sve drugom. Tako da da li će biti dan ili sedam dana ranije ili kasnije“, govorio je Vučić o budućem mandataru.

A aktuelna vlast je od pobede na izborima formiranju Vlade dodelila oznaku: hitno. Umesto toga, mi smo uvedeni u hičkokovsku napetost, poručuje nekadašnji potpredsednik Vlade, psiholog Žarko Korać.

„To mi deluje kao jedna farsa, on zna, ali u stvari ne zna, ali će nam reći, ali nam nije rekao, i sve to u psihološkom smislu ima samo jednu funkciju, da pokaže da je on jedini koji odlučuje u ovoj zemlji, da niko ne zna ništa o svemu tome i on time svoju autoritarnu prirodu do kraja ogoljuje i prikazuje je celom društvu“, smatra Korać.

„Ja bih rekao da se neko kvalitetno šali sa nama. Siguran sam da čak i Ana Brnabić ni Miloš Vučević ne znaju ko će biti premijer, vrti ih na ražnju i njih i sve ostale, jer sam ubeđen da niko ko je aktuelni ministar ne zna da li ostaje, niti oni kojima je obećano da će biti ministri i dalje to ne znaju, suštinski taj čovek se igra sa državom“, kaže Boban Stojanović.

Posle jedne od, kako je rečeno, najdužih sednica Predsedništva SNS-a, saznali smo da je četvoro naprednjaka predlagalo da mandatar bude neko iz redova koalicionih partnera, a da je 90 odsto prisutnih podržalo opciju – aktuelna premijerka ili gradonačelnik Novog Sada.

„Miloš ili Ana, greške nema. Verujte da sam toliko ponosan što smo stranka koja može da iznedri tako dva dobra kandidata, koji mogu da budu premijeri za ponos. I ono što je bitno i jednom i drugom kandidatu Srbija je na prvom mestu, nit su proruski, nit su proamerički, nit su pro, ne znam, istočni, zapadni, severni, južni“, rekao je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Sve strane sveta dobro načuljite uši u petak popodne ili u subotu ujutro čuće se ko će voditi kabinet u Nemanjinoj 11.

Komentari

Vaš komentar