U fabrici Leoni u Nišu za vakcinaciju se prijavilo samo 150 radnika

Vesti 08. apr. 202113:58 > 17:0818 komentara
Podeli:

U Nišu je, u Kliničkom centru, manje od polovine zaposlenih primilo vakcinu protiv koronavirusa, iako im je sve vreme dostupna. Među tesnom većinom onih koji nisu, ima zaposlenih koji su tek preležali kovid, ali je broj lekara i sestara koji se smatraju zaštićenima - i dalje nedovoljan. Kako naterati građane, koji sa medicinom nemaju veze, da pristanu na imunizaciju, kada oko sebe imaju doktore koji ne zavrću rukav? Pokušali su to lekari Doma zdravlja u fabrici Leoni u Nišu, gde su ranije radnici tvrdili da se mere ne poštuju, iako inspekcija to nikada nije potvrdila.

povezane vesti

Pošto oni nisu hteli na vakcinu, vakcina im je doneta na radno mesto. Koliko će i to pomoći utabavanju puta prema kolektivnom imunitetu, a pre svega, sprečavanju širenja epidemije u zatvorenim fabričkim halama? Niko ne procenjuje – tu je samo nada da će dobra volja radnika biti – veća.

„Zato što je prvi dan i tek smo krenuli sa vakcinacijom, pa se nadam da će taj broj i odziv biti veći u narednom periodu“, izjavio je Aleksandar Stamenković, direktor Proizvodne jedinice kompanije Leoni u Nišu.

N1: Koliko su zainteresovani ovde radnici za vakcinu, jel ste pričali sa kolegama, šta kažu?

Radnica: Pa meni se čini da nisu baš puno..

N1: Zašto?

Radnica: Pa ne znam. Jako slabo.

N1: Šta kažu, zbog čega?

Radnica: Pa ne znam. Plaše se tih nekih reakcija, smatraju da ta vakcina nije baš toliko delotvorna kao što se zapravo priča o tome.

Za dobrovoljnu vakcinaciju prijavilo se tek nešto više od 150 radnika, a ima ih oko 2.500 u pogonu Leonija u Nišu. Ima i onih koji su čvrsto rešeni:

„Za sada sam rešio da ne primim, možda u budućnosti, nekad“, rekao je jedan od radnika.

N1: Sumnjičavi ste prema vakcinama ili je nešto drugo?

Radnik: Nešto, možda, drugo. Zadržaću to, ipak, za sebe.

N1: Ukoliko bi vakcinacija bila obavezna, da li biste pristali? Obavezna – u smislu da ne možete da radite, ukoliko niste primili vakcinu?

Radnik: Pa, ne znam još uvek.

Generalni direktor kompanije Leoni Pjerluiđi Gione smatra da je odziv daleko ispod očekivanog, a mnogi od radnika za N1 kažu da je strah od vakcine bio presudan, pa zbog toga mnogi još nisu vakcinisani.

„Sve ono što dolazi kao obaveza, nije dobro prihvaćeno kod građana. Zato smatram da je rešenje opciona vakcinacija, kao što je sada, a na kompaniji je da zaposlenima to i omogući“, rekao je Gione.

Smatra da o vakcinama treba da pričaju ljudi koji su stručni za to. Upravo jedan od njih, rukovodilac kliničkog centra u Nišu, govorio je o vakcinaciji zdravstvenog osoblja. Vakcinu je primilo manje od polovine zaposlenih u centru kojim upravlja. Tačno 47 posto. Uz one koji su kovid preležali, procenat je oko 66.

„Nije dovoljno. Nije dovoljno. Ja smatram, još jednom da ponovim, da vakcinacija za zdravstvene radnike treba da bude obavezna i da mi svojim izborom ne smemo da ugrozimo, pre svega, pacijente“, naveo je direktor KC Niš Zoran Perišić.

Kada toliko lekara, koji bez opravdanog razloga, već iz nekog ubeđenja, u Nišu vakcinu neće, kako ubediti ove ljude, koji sa medicinom nemaju veze?

„Mora zakon da se donese, tu nema govora. Obavezno, svi zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani. To mora da bude primer, ja očekujem da će to vrlo brzo u proceduri biti i vakcinisaće se“, kaže Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

N1: Što ste čekali?

Radnica: „Pa, da vidim kakve su reakcije na vakcinu. „Nisam čekala nego mi se sada pružila prilika“.

N1: Mogli ste i ranije, u Domu zdravlja?

Radnica: Pa, mogla sam, al’ rekoh, ne prime prvo koji su…

N1: Da su ranije došli lekari, ranije biste primili?

Radnica: „Naravno“.

Upravo zato će, tvrde u Nišu nadležni, nastaviti da obillaze fabrike i ostale radne organizacije, sela. Ipak, smanjenje obolevanja od kovida-19 u gradu, u kome svakog dana otkriju više od 300 novozaraženih, zahvaljujući vakcinaciji se ne nazire. Iako su krenuli kao „udarnici“, do sada su vakcinisali nešto više od 30 odsto Nišlija. Obe doze dobila je tek četvrtina stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar