U eksploziji u Kolubari goreo ugalj za široku potrošnju, a šta smeta radnicima?

Vesti 20. dec 202119:0626 komentara
Podeli:

U postrojenju za sušenje uglja u Kolubari sinoć se dogodila eksplozija u kojoj niko nije povređen, ali je pričinjena ozbiljna materijalna šteta. Radnici za N1 objašnjavaju da se eksplozija čeličnog suda u kome se sušio ugalj za široku potrošnju dogodila zbog problema sa strujom i, kako kažu, ovaj incident nema direktne veze sa održavanjem.

Nisu vatrogasci prvi put gasili „Sušaru“ u Vreocima, zato se brzinom požara raširilo pitanje da li remonti u tom kolubarskom postrojenju za sušenje uglja postoje samo na papiru? Ovu eksploziju ne treba povezivati sa lošim održavanjem, zaključuju sindikalci EPS-a.

„Na 13 bari je pod pritiskom bila „33-ka“ tako je mi zovemo autoklav, i onda je poklopac donji pukao, otprilike zatajila je elektronika. Struja je u pitanju, negde je došlo do prekida u kolu, tako da… Nema to direktne veze sa remontima“, navodi Milan Đorđević.

Povezano:

U požaru je goreo ugalj za maloprodaju i veleprodaju, odnosno široku potrošnju, a ne za proizvodnju struje u termoelektranama. Radnici kažu da Sušara radi punom parom, ali za račun, kako objašnjavaju, raznih privatnika.

„U ovom trenutku oko 2000 radnika „Kolubare“ još nije dobilo sušeni ugalj za grejanje svojih porodica, a za treća lica, prosto je – samo istražni organi da dođu i vide koliko je stotina i hiljada tona sušenog uglja prodato za keš trećim licima“, navodi Đorđević.

A istražne organe, konkretno MUP i bezbednosne službe, pre četiri dana pominjala je i premijerka u kontekstu sabotaže u energetskom sistemu. „Mislim da treba da ispitaju, jednako je strašno da li je nekompetentnost, neodgovornost ili je neko namerno nešto želeo da uradi“, rekla je premijerka.

Rezultata te provere još nema, a nema ni potvrde da je na lanac odgovornosti za ispadanje TENT-a stavljena tačka. „Milorad Grčić – računajte kao da nije na tom mestu, on čeka da uspostavi sistem i računajte, to je 3-4 dana, i to je kao da je već podneo ostavku“, rekao je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uspostavljen sistem, svi blokovi rade – glasi poslednja poruka države.

Komentari

Vaš komentar