U centru Niša posečeno drveće – „po nalogu grada“

Vesti 16. feb 202110:35 > 11:20 23 komentara
Poseceno drvece u Nisu
Facebook/Ana Šurdilović-Nikolovski

Rano jutros, u centru Niša, posečeno je preostalo drveće koje su građani i aktivisti ranije branili. Sečneje tri preostala zimzelena stabla su posebno potresno doživeli oni koji decenijama, na Trgu kralja Milana na njih gledaju.

Stabla su posekli radnici sektora „Zelenilo“ Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“, kako su kazali prolaznicima, „po nalogu grada“.

Gradska organizacija pokreta Dveri upozorila je prethodnih dana da će biti posečeno osam stabala od kojih je svako staro više od 50 godina, kao i da je Direkcija za izgradnju grada tajno naložila hitnu seču stabala sektoru „Zelenilo“ Javno komunalnog preduzeća „Mediana“, kako bi što manje građana saznalo za to.

Društvenim mrežama od jutros se širi snimak seče stabala koji je podelila Nišlijka koja živi u zgradi na centralnom gradskom trgu.

 

Drveće posečeno u centru grada nije bilo staro i trulo. Ono je posečeno jer se nije uklapalo u projekat uređenja Trga kralja Milana, a dva platana na šetalištu posečena su kako bi se omogućio ulazak u novoizgrađenu podzemnu garažu hotela „Park“.

Iako je prethodni gradonačelnik obećao da ih neće „dirati“, uklanjanje je krenulo usred neradnog jutra i to pre šest časova ujutru.

Radnici JKP Mediana odvoze ostatke drveća, a prema najavama koje su prethodnih dana iznele Dveri, njihov ogranak u Nišu, trebalo bi da bude posečeno i preostalo drveće na glavnom niškom trgu, uključujući i višedecenijska stabla ispred nekadašnjeg hotela Park.

Ono što je „golim“ okom vidljivo je da je ulaz u garažu obnovljenog objekta napravljen – ispred drveta koje je tu odavnina, pa se i strahovalo da ce, uskoro, drvo i stradati.

Na zelenoj površini pored Bulevara Nemanjića nedavno je posečeno 13 kedrova kako bi se obezbedio prilaz novom tržnom centru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare