U Briselu ili Rusiji: Gde je bila Sotirovski kad je Hil dolazio u Niš i ko laže

Vesti 05. jul 202219:22 > 19:5068 komentara
Podeli:

Kada je ambasador SAD Kristofer Hil 27. juna posetio Niš rečeno je da gradonačelnica Dragana Sotirovski ne može da ga primi jer je u Briselu. Iz njenog kabineta sada ne odgovaraju na pitanja, ali više izvora N1, kao i zvanične objave i fotografije iz ruskog grada Kurska pokazuju da je tih dana zapravo bila u Rusiji.

Američki ambasador Kristofer Hil u prvoj poseti Nišu obišao je ustanove za koje su ranije stigle donacije njegove države, sastao se sa predstavnicima različitih organiizacija, medija – ne i sa gradonačelnicom Niša.

Pročitajte još:

Predsednik Kluba američko-srpskog prijateljstva Dragan Milić kaže da im je u Gradu rečeno da će umesto gradonačelnice ambasadora primiti njena zamenica, jer je Sotirovski na važnom sastanku u Briselu.

Brisel, grad u Belgiji, sedište administracije Evropske unije. Kursk, grad u Rusiji, sedište Kurske oblasti. A tu je krajem juna, u danima oko posete Hila, prema objavi na zvaničnom sajtu tog ruskog grada, bila niška gradonačelnica.

„Ovde je neka igra mačke i miša i sa glasačima, koji su opet bitni. Što manje znaju, to bolje za vlast i ne čudi me ovakvo ponašanje i rad. Jednostavno, sve što je lepo ide na sajtove, ide na Instagram“, kaže Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

O posetama Egiptu i drugim priča se i na zvaničnom sajtu Niša i na zvaničnim nalozima gradonačelnice na društvenim mrežama. O poseti Kursku – ni reč. O tome pišu Rusi.

Na sajtu Kurska je i fotografija, na njoj i gradonačelnica Niša, a građani Niša su bez informacija o ovoj poseti.

„Ukoliko je to ipak neka vrsta diplomatije na lokalu koja bi trebalo da zadrži dobre odnose sa Rusijom, onda ćemo videti da će ovo biti zataškano i da najverovatnije neće biti komentara ni reakcije. Moguće je da, zbog sve većih pritisaka, na nacionalnom nivou imamo otklon od Rusije, a sa druge strane održavanje dobrih odnosa kroz paralelne kanale kao što su gradonačelnici, utakmica sa Zenitom, a mnogo toga mi i ne znamo“, ocenjuje Dašić.

Na ovom skupu bio je uz Sotirovski i član Veća Nenad Stanković. On je i na fotografiji iz Kurska. Poseta Hila bila je 27. juna, a Stanković nije odgovorio na pitanje kog su datuma otišli, a kada tačno došli.

Izjavu gradonačelnice nismo dobili. Kažu da je… u Briselu.

Komentari

Vaš komentar