Protest stanara Bloka 37 na Novom Beogradu, zabrinuti šta će biti tokom noći

Vesti 15. jul 202107:39 > 20:08 333 komentara
N1

Nekoliko desetina stanara Bloka 37 na Novom Beogradu okupilo se večeras na protestu zbog toga što je investitor prekršio dogovor da neće nastavljati sa radovima dok se ne postigne kompromisno rešenje.

Kako javlja reporter N1, protest protiče mirno, a na parceli se nalazi jedan čuvar i nekoliko građevinskih mašina.

Stanari su zabrinuti šta će biti nakon protesta i kada mediji napuste lokaciju, ne isključujući mogućnost da će se investitor i obezbeđenje vratiti tokom noći. Poručili su da će ostati sve dok ne dobiju garanciju da će radovi biti obustavljeni do postizanja kompromisnog rešenja.

N1

Stanari su ranije danas formirali „živi lanac“ ispred gradilišta gde je investitor, uz pomoć privatnog obezbeđenja, pokušao da nastavi izgradnju poslovnog objekta uprkos dogovoru da se radovi obustave dok traju pregovori sa građanima koji se izgradnji protive. Oko 11:15 časova izvođači radova su otvorili drugi ulaz na gradilište, pokušavajući da zaobiđu blokadu stanara, ali je kamion koji je prošao tim putem ostao zarobljen.

Novi ulaz na gradilište je, kako su rekli stanari, postavljen preko pešačke i biciklističke staze, pa nameravaju da investitora prijave nadležnoj inspekciji.

Na gradilištu je ostao bager i kamion natovaren iskopanom zemljom, koji ne može da napusti tu parcelu pošto su se stanari pregrupisali i blokirali oba „ulaza“.

Stanari su potom simbolično formirali „ljudski lanac“ oko gradilišta.

Stanari bloka 37 okupili su se jutros u 5 časova, kada su primetili da investitor dovodi obezbeđenje.

Prema izjavama očevidaca, obezbeđenje je kasnije tokom jutra guralo stanare koji se protive izgradnji sedmospratnice ispred njihovih zgrada, dok su osmorica policajaca sve to posmatrali sa strane, uprkos tome što se sve dešavalo na ulici.

„Negde oko 8 sati privatno obezbeđenje koje je angažovao investitor je odjednom otvorilo kapije, i počelo da gura građane koji su bili ispred gradilišta, sa namerom da uvedu kamione. Zatim su izašli sa privatnog poseda na javnu površinu i zauzeli raskrsnicu. Tada je kamion krenuo i građani su stali između kamiona i obezbeđenja koje je pokušavalo da otvori prostor da kamion prođe. Tu je bilo već i fizičkih kontakata. Nije bilo obračuna, bilo je guranja. Nije bilo nimalo prijatno“, rekao je jedan od stanara za N1.

Dodao je i da je ceo incident mirno posmatrala policija, ali i investitor iz bašte obližnjeg kafića. On je pozvao investitora da ne preduzima ovakve korake dok se traju pravne radnje koje su pokrenuli stanari u vezi sa izgradnjom objekta u njihovom komšiluku.

Stanarka Bloka 37 Slađana Radak kazala je za N1 da je jutros oko 6 sati došlo „dvadesetak korpulentnih momaka“ koji su se organizovali i postavili živi zid ispred gradilišta.

„Ono što je zabrinjavajuće za nas je da prvi put policija nije izašla na lice mesta. Građani su pozvali policiju koja se posle dva sata pojavila, i stoji sa strane i pravi neke dogovore sa licima iz obezbeđenja“, istakla je ona.

Dodale je i da je investitor prekršio dogovor sa stanarima da obustavi radove dok traju pregovori i pravna procedura koju su pokrenuli stanari. Podsetila je i da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio da će tu proceduru ubrzati.

Zahtev stanara je, kako je rekla, da se na tom mestu gradi parking prostor kao što je bilo prvobitno zamišljeno.

blok 37 gradilište policija
N1

Jedan od stanara prethodno je rekao FoNetu da je investitor jutros doveo obezbeđenje i poručio je: „Čekamo da počne, nisu tu da se gledamo“.

Kako su FoNetu rekli stanari, policija je jutros obavestila obezbeđenje da van gradilišta ne sme ništa da pokušava, jer su stanari na javnoj površini.

Stanari Bloka 37 su u sredu uveče ponovo počeli proteste, nakon što je investitor, kako kažu, prekinuo dogovor da se obustave radovi do postizanja konačnog rešenja i tog jutra poslao radnike sa mehanizacijom.

Stanari tog bloka protestuju zato što smatraju da bi im izgradnja poslovne zgrade uz sam Bulevar Milutina Milankovića značajno umanjila kvalitet života, dok je investitor, austrijska kompanija Durst, nekoliko puta saopštila da ima sve dozvole za nastavak radova, što je potvrdio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Na poslednjem sastanku, kome su 23. juna prisustvovali predstavnici stanara, investitora i grada Beograda, investitor je ponudio da smanji spratnost zgrade, u skladu sa urbanističkim planom iz 2016. godine, uz uslov da ga za razliku u kvadraturi obešteti Grad Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare