U Barajevu se žale da ih fabrika guši, N1 pitao nadležne – odgovora nema

Vesti 23. mar 202216:52 15 komentara

Stanovnici beogradskog naselja Barajevo skoro godinu dana pokušavaju da skrenu pažnju nadležnih na problem koji imaju od dolaska fabrike Junirisk, koja se bavi preradom opasnog otpada. Pre nekoliko dana predstavnici ekološke organizacije Barajevo predali su predsedniku opštine zahteve, ali kažu, ovog puta nema odgovora. Poručuju ponovo da se "guše". Ni televizija N1 od predsednika opštine odgovor nije dobila.

„Oni prerađuju sve vrste otpada, pa i azbest. Ovo je najveći pogon te vrste u ovom delu Evrope i nalazi se na ulazu u Barajevo, opštini koja ima oko 30.000 stanovnika. Na manje od kilometar vazdušnom linijom nalazi se obdanište, srednja škola, celokupna infrastruktura opštine. Mi smo informaciju i ovome dobili slučajno, pre skoro godinu dana, od ljudi koji su počeli da pripremaju pogon i oni su nam rekli da se tamo neke strašne hemikalije dovoze. Mi smo onda istraživali, saznali smo da su oni već hteli da naprave pogon u Kovačici, pa su oterani. Bili su u Rakovici, ako se sećate onog smrada na Adi i zagađene reke, to su bili oni, pa su ih samo prebacili ovde“, rekao je meštanin Barajeva i eko aktivista Marko Popović.

Prethodni mesec su, kaže Popović, sakupili 2.200 potpisa stanovnika Barajeva koji su protiv te fabrike i pre nekoliko dana su predali zahtev predsedniku opštine, ali ovaj put odgovor nisu dobili.

„Do sada je on reagovao na naše aktivnosti, sada evo ćutanje već tri dana, meni deluje kao da je možda dobio takav nalog“ rekao je Popović.

Televizija N1 postavila je predsedniku opštine nekoliko pitanja, putem SMS poruke, između ostalog – Da li želi da komentariše proteste eko aktivista? Šta je opština uradila po pitanju fabrike Junirs? Da li su ispoštovani svi ekološki standardi, ali do odlaska naše ekipe u Barajevo, odgovor nismo dobili.

U međuvremenu, poručuju aktivisti – „Mi se ovde gušimo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare