Aranđelovac gubi još jedan spomenik – srušen otvoreni bazen pod Arkadama

Vesti 30. sep 202212:30 > 18:2326 komentara

Ni šest meseci posle požara u kome je izgoreo deo krova na Starom zdanju, nije počela sanacija tog potpuno zapuštenog objekta, a stanovnici Aranđelovca već gube još jedan kulturno-istorijski spomenik - srušen je otvoreni bazen pod Arkadama u parku Bukovičke banje. Desetak aktivista koji se bore za očuvanje parka Bukovička banja u Aranđelovcu zaustavilo je rušenje Parnog kupatila. Kako su aktivisti rekli, sledeći korak koji će preduzeti je da legnu ispred bagera, ukoliko se nastavi sa rušenjem.

Pukle su arkade na licu još jednog istorijskog spomenika i jednog od simbola Aranđelovca. Bageri su već srušili otvoreni bazen pod Arkadama, zaštićeno dobro koje je sagrađeno još tridesetih godina prošlog veka i to za potrebe kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a sve iz razloga da bi se na tom mestu podigao moderan hotelski kompleks.

Građanima najviše smeta to što, kako kažu, ništa od originalnog kompleksa na tom mestu neće biti zadržano, tako da se po ogradi gradilišta mogu pročitati poruke „Ne pravite kič od istorijske baštine“.

Taj deo zemlje u parku Bukovičke banje nalazi se u privatnom vlasništvu i pripada firmi „Stubline“ iz Aranđelovca, postoji i uredna građevinska dozvola za izgradnju hotela, a u slučaj se uključilo i Ministarstvo kulture, koje poručuje da će nadzor nad radovima vršiti Zavod za zaštitu spomenika Kragujevca i da ukoliko investitor bude odstupio od propisanih uslova zavod treba da alarmira inspekciju. Građani najavljuju da će pratiti radove.

N1

Aktivisti koji protestuju zbog početka rušenja Parnog kupatila u parku Bukovička banja u Aranđelovcu prethodno su ušli u zgradu Opštine. Oni su zatražili da ih odmah primi predsednik Opštine i da momentalno zaustavi rušenje zdanja građenog početkom 20. veka.

Pred građane je izašla zamenica predsednika Opštine, koja im je prvo obećala da će se zaustaviti radovi na rušenju do sastanka u ponedeljak, ali je posle toga tvrdila da to nije rekla, iako postoji video snimak njene izjave.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta obavio je telefonski razgovor sa investitorom, koji mu je najpre rekao da imaju sve potrebne dozvole, ali da je spreman da uz obeštećenje ne sruši Parno kupatilo, da bi na kraju poručio da će ipak morati da ga sruše.

U okviru ovog kompleksa, koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovička banja za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10. oktobra.

Koalicija NADA poziva na protest

Koalicija NADA osudila je najavu rušenja ovih objekata i pozvala svoje pristalice da se odazovu protestu zbog odluke da se uništi taj objekat koji je pod zaštitom države od 1989. godine, saopštila je ta organizacija.

„Ukoliko se dozvoli rušenje objekta koji je predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe i pod zaštitom je države, čim se pojavi interes privatnih investitora, onda je to jasan signal građanima da nema pravne sigurnosti u našoj zemlji. Obaveza države je da štiti i čuva naše kulturno-istorijsko blago, a ne da žmuri i tako podstiče njegovo uništavanje“, izjavio je jedan od lidera koalicije Miloš Jovanović.

Vojislav Mihailović, drugi lider pokreta NADA upozorio je da uništavanje arhitektonskog dragulja iz 1938. godine i bazena Aleksandra I Karađorđevića pokazuje odnos vlasti, ne samo prema našoj istoriji i kulturnom dobru, već i prema budućim generacijama kojima se ostavlja u nasleđe.

Komentari

Vaš komentar