Tvorac aplikacije xEco otkriva kad će zagađenje vazduha opasti

Vesti 31. okt 202214:19 12 komentara
N1

Aplikacija xEco pokazuje da je Beograd na 38. mestu na listi opština u Srbiji po zagađenju vazduha u poslednjih sat vremena i protekla 24 sata, kaže za N1 tvorac te aplikacije, Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Pročitajte još:

Prema podacima aplikacije, najzagađeniji vazduh je u Požegi, Ljuboviji, Kruševcu, Velikom Gradištu i Zaječaru, rekao je Lekić u emisiji Studio Live na N1.

Vazduh je veoma loš u 43 opštine gde živi 37,2 odsto stanovništva Srbije, a još 33,9 odsto stanovnika živi u opštinama sa lošim kvalitetom vazduha.

“Kad ovo saberete dobijete 70 i nešto procenata (stanovnika Srbije) koji su u poslednjih sat ili 24 sata bili izloženi povišenoj koncentraciji PM čestica”, kazao je Lekić.

Upitan zašto je vazduh tako loš ovih dana, kaže da ljudi lože otpad, čak i železničke pragove, što pogoršava svo zagađenje koje uzrokuju industrija i saobraćaj.

“To podiže dramatično koncentracije suspendovanih čestica”, rekao je on.

Dodao je da problem treba da se rešava “sa svih strana”, uz subvencije za zamenu ložišta i energetsku efikasnost.

“Mislim da postoji tendencija da se ovaj problem ozbiljno shvati, jasno je svima da se građani sad ozbiljno brinu za svoje zdravlje”, ocenio je.

Na pitanje kada možemo očekivati poboljšanje, kaže da su vremenski uslovi ono što omogućava da zagađeni vazduh ostaje “zalepljen” za tlo, a u subotu ili petak uveče će promenom vremena doći do “rasterivanja” zagađenja.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare