TV serijal „Srbija i SAD“ od 18. maja na TV N1

Vesti 13. maj. 202214:40 > 18. maj. 2022 11:0110 komentara
Podeli:
srbija i SAD
Izvor: N1

TV serijal PG Mreže “Srbija i SAD” govori o istorijskim vezama Sjedinjenih Američkih Država i Srbije kao i o saradnji dve zemlje i pomoći koju je SAD pružila Srbiji u poslednjih dvadeset godina i to u oblasti ekonomije, bezbednosti i kulture.

TV serijal koji je proizveden 2022. godine se sastoji od pet emisija, svaka emisija traje do 20 minuta.

Prva epizoda “Deset događaja” nudi uvid u ona dešavanja, događaje koji su obeležili odnose dve zemlje i to iz ugla dva istoričara, Dr Radine Vučetić sa Univerziteta u Beogradu, a Dr Milorada Lazića sa Pomorske akademije SAD u Anapolisu.

Druga i treća epizoda se bave ekonomskom saradnjom kroz aktivnosti Američke privredne komore u Srbiji i najvažnijim aspektima pomoći koju su SAD pružile Srbiji u proteklih 20 godina kroz programe USAID-a.

Četvrta emisija “Nacionalna garda Ohaja i Vojska RS” daje presek šesnaestogodišnje saradnje američke i srpske vojske i objašnjava značaj ove saradnje za jačanje vojno-bezbednosnog sektora u Srbiji.

Peta epizoda je posvećena saradnji u oblasti kulture tj. pomoći koju je Srbija dobila za rekonstrukciju objekata i lokacija od posebnog kulturno-istorijskog značaja kroz program “Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa”. Iz ovog fonda do sada je finansirana resturacija i rekonstrukcija brojnih objekata – od Manastira Rakovica, Spomen škole u Orašcu, Rimsko arheološkog nalazišta Viminacijum, preko Manastira Studenice, Carske palate rimskih imperatora Sirmijum, do srednjovekovne Užičke tvrđave Stari grad i arheološkog nalazišta Vinča - Belo Brdo.

TV serijal PG Mreže “Srbija i SAD” svake srede u 21.15h na TV N1, počevši od 18. maja.

Repriza emisije je subotom u 16:30h.

Komentari

Vaš komentar