Tužioci spremni za suđenje Tačiju u januaru 2022, za branioce taj rok nerealan

Vesti 21. jul 202119:09 1 komentar
N1/arhiva

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da će u januaru 2022. biti spremno za suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Tokom rasprave o stanju u postupku, tužiteljka Kler Loson rekla je da će „sredinom oktobra“ moći da sudu preda listu svedoka i pretprocesni podnesak (pretrial brief), u kojem će opisati dokazni postupak na predstojećem suđenju četvorici lidera OVK

Tužiteljka Loson kazala je da suđenje može početi tri meseca pošto tužioci obelodane taj pravni scenario za svoj dokazni postupak, što bi značilo sredinom januara 2022.

Tačijev branilac Luka Mišetić, koji se prvi put pojavio u sudnici, izrazio je sumnju da će tužioci poštovati rokove koje pominju, podsećajući da su prošle jeseni tvrdili da će za suđenje biti spremni ovog leta.

Mišetić i branioci drugih optuženih sugerisali su da tužilaštvo odlaže početak suđenja time što odbranama sporo obelodanjuje opširan dokazni materijal i, uz to, traži odlaganje rokova za okončanje tog posla.

Ben Emerson, glavni branilac drugooptuženog Veselija, preneo je da Veselji smatra da ga sud „drži kao taoca“, dok tužilaštvo stalno odlaže okončanje priprema za suđenje.

Pošto je tužiteljka Loson odbila te optužbe, advokat Emerson je podsetio da je u jesen prošle godine, posle hapšenja optuženih, tužilaštvo tražilo da suđenje počne ovog septembra, a da sada ne može u tom roku ni da okonča obelodanjivanje dokaza.

Veseljijev kobranilac Nikolas Kaufman tražio je da sudija za prethodni postupak Nikola Giju upozori tužioce da dokazi koje obelodane po isteku važećeg roka neće biti razmatrani ili da zbog odugovlačenja tog procesa, u međuvremenu, Veseljija pusti na privremenu slobodu iz pritvora u Ševeningenu.

Slične stavove izložio je i Tačijev branilac Mišetić, amerikanac hrvatskog porekla, koji je pred Haškim tribunalom branio hrvatskog generala Antu Gotovinu, zajedno sa Gregom Kihoom, sada glavnim Tačijevim zastupnikom.

Tužiteljka Loson uzvratila je, međutim, da obelodanjivanje dokaza u velikoj meri napreduje u skladu sa rokovima koje je postavio sudija.

Kako je rekao sudija Giju, odbrane Veseljija, Seljimija i Krasnićija uložile su žalbu na odluku o produženju njihovog pritvora. Odluku o Tačijevom zahtevu za ukidanje pritvora sudija Giju još nije doneo.

Giju je najavio da će u četvrtak objaviti odluke o preliminarnim prigovorima branilaca na nadležnost suda i formu optužnice.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u deset tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare