Tužioci spremni za suđenje Mustafi u martu, odbrana traži da proces počne u julu

Vesti 01. feb. 202113:181 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu potvrdilo je da će u martu biti spremno za početak suđenja bivšem oficiru OVK Saljihu (Salih) Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999.

Tokom rasprave o stanju u postupku, tužilac Cezare Mihalčuk rekao je da će tužilaštvo 15. februara podneti svoj pretprocesni podnesak (pretrial brief) u kojem će opisati dokazni postupak koji će sprovesti na suđenju.

Tužioci će za sudjenje biti spremni „već u martu“, rekao je Mihalčuk, dodajući da je proces obelodanjivanja dokaznog materijala Mustafinoj odbrani već pri kraju.

Mustafin branilac Džulijus fon Bone uzvratio je, međutim, da sudjenje može najranije početi „u julu“, iako će istraga odbrane o optužbama protiv Mustafe biti okončana tek u avgustu. Ponovio je da bi do početka procesa Mustafa trebalo da bude pušten na privremenu slobodu.

Zamenik glavnog tužioca Aleks Vajting nazvao je taj zahtev „istinski neosnovanim“ zato što optužnica protiv Mustafe nije komplikovana i obuhvata kratko vreme. Vajting je rekao da sud mora odbrani dati vreme da se pripremi, ali u razumnoj meri.

Suđenje Mustafi biće prvi proces pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafa (48), koji nije prisustvovao današnjoj raspravi, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo zarobljenika u pritvoru OVK u selu Zlaš u aprilu 1999.

Optužnicu je sud potvrdio je 19. juna prošle godine, a optuženog su 24. septembra u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 28. septembra, Mustafa je odbio da se izjasni o krivici, na šta je imao pravo po pravilima suda. Mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Po optužnici, Mustafa je bio „komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, koje je pripadala operativnoj zoni Lab OVK“.

Zločini za koje je Mustafa optužen počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen.

Iz optužnice proizlazi da su žrtve zločina bili Albanci koje je OVK smatrala za protivnike i kolaborante sa vlastima Srbije.

Komentari

Vaš komentar