Tužilaštvo u Hagu u decembru će biti spremno za suđenje Tačiju i saoptuženima

Vesti 24. mar 202115:22 1 komentar
n1

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu biće u decembru ove godine spremno za suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

To piše u podnesku koji je tužilaštvo dostavilo sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu uoči rasprave o stanju u postupku koja je danas održana.

Povezane vesti

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužioci su ranije predviđali da će za proces biti spremni u septembru.

Zastupnica optužbe Kler Loson obrazložila je u sudnici da je do odlaganja došlo zbog dodatnih obaveza u obelodanjivanju dokumenata odbrani, koje je tužiocima nametnuo sudija za prethodni postupak Nikola Giju.

Po odluci sudije Gijua, tokom današnje rasprave nije bilo reči o tome kada bi proces mogao početi.

Tužiteljka Loson najavila je da će tužilaštvo u drugoj nedelji septembra podneti pretprocesni podnesak u kojem će detaljno opisati tok izvođenja dokaza na suđenju.

Branilac drugooptuženog Veseljija, Ben Emerson zatražio je da sudija Giju obaveže tužilaštvo da pretprocesni podnesak objavi već početkom leta, zato što odbrana bez tog dokumenta ne zna za šta je Veselji tačno optužen.

Uzvratila je tužiteljka Loson da branioci iz optužnice, kao i obimnog dokaznog materijala na kojoj je utemeljena, mogu zaključiti šta se optuženima stavlja na teret.

Kao branilac prvooptuženog Tačija danas je, posredstvom video veze, prvi put nastupio bivši američki ambasador za ratne zločine Pjer-Ričard Prosper.

Prosper je rekao da odbrana ne može u aprilu početi svoju istragu zato što nema dovoljno informacija o optužbama protiv Tačija.

S njim su se složili branioci Veseljija, Seljimija i Krasnićija, koji su naglasili i da istragu odbrane ometaju ograničenja kretanja zbog pandemije koronavirusa.

U sudnici se danas čulo i da su odbrane optuženih podnele čak 11 preliminarnih prigovora na optužnicu i nadležnost suda.

Po odluci sudije Gijua, tužioci će na te prigovore morati da odgovore do 23. aprila.

Tačijev prvi zastupnik Dejvid Huperpitao je sudiju Gijua da li zna kada će apelaciono veće suda doneti odluku o žalbama odbrane na sudijinu odluku da Tačija i saoptužene ne pusti na privremenu slobodu.

Sudija Giju odgovorio je da ne zna kada će ta odluka biti doneta i uputio je branioce na apelaciono veće.

Svi optuženi današnju raspravu su pratili preko video veze iz pritvora u Sheveningenu.

Sledeća rasprava sredinom maja

Sledeća rasprava o stanju u postupku biće održana sredinom maja.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo nasilno ostvarivanje kontrole OVK nad celim Kosovom.

U tom zločinačkom udruženju bili su brojni drugi oficiri i pripadnici OVK i članovi privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare