Tužilaštvo traži zaštitu dva svedoka, Gucatijeva i Haradinajeva odbrana protiv

Vesti 01. sep 202114:10 > 19:36 0 komentara

Na pripremnom ročištu u slučaju Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija gotovo sat i po se raspravljalo da li tužilaštvo ima pravo da traži zaštitu identiteta za svoja dva svedoka, a radi se o radnicima tužilaštva koji aktivno sprovode istrage na Kosovu, javlja dopisnik N1 iz Haga. Zanimljiivo je da traže da svedoče samo pod pseudonimom, a da njihovo lice može da se vidi, pa se sudije konsultuju da li je to po procedurama. Odbrana se buni, kaže da to može da onemogući njihove klijente da unakrsno ispitaju svedoke, navodi reporter N1 i dodaje da je dosta pravnih procedura.

Svedoci koji bi trebalo da se pojave na suđenju Hašimu Tačiju i još trojici njegovih ratnih saradnika optuženim za ratne zločine, i dalje su izloženi zastrašivanjima, tvrdi tužilac Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu.

Povezano:

Na konferenciji za pripremu suđenja dvojici funkcionera Udruženja ratnih veterana Kosova, Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju, tužilac Metju Haling rekao je da je u slučaju Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija nedavno došlo do zastrašivanja svedoka koji bi trebalo da se pojave na tom suđenju. On je to rekao zahtevajući zaštitu za dva svedoka, radnika tužilaštva, u postpuku protiv dvojice funkcionera Udružanja ratnih vetarana Kosova.

„Imamo fusnotu u podnesku u našem predmetu ‘Tači i drugi’ gde navodimo da dolazi do zastrašivanja svedoka na Kosovu, da je to bilo nedavno i da je to stepen rizika koji preovladava sada na Kosovu. Mi, dakle, želimo da se naš zahtev procenjuje u tom kontekstu“, rekao je Haling.

Prethodno je tužilac Džek Smit, u prvom usmenom obraćanju sudu u Hagu, tokom rasprave o stanju u postupku u februaru ove godine, saopštio da je „uznemiravanje i zastrašivanje svedoka na Kosovu realnost“ i da će se rizik za svedoke povećavati ako početak suđenja bude nepotrebno odlagan, kao što traži odbrana optuženih.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene protiv više od 100 Srba, Roma, Aškalija i nelojalnnih albanaca na više lokacija na Kosovu i severu Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine.

Zbog uticaja na svedoke sudi se i Haradinaju i Gucatiju. Tužilatvo ih tereti u ukupno šest tačaka, za krivična dela protiv javnog reda i pravosuđa i javne uprave, odnosno za ometanje sllužbenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

„I dalje imamo ozbiljne primedbe na način na koji se tužilaštvo priprema da iznese optužnicu i to nije neočekivano, kad ste deo odbrane uvek bude primedbi. Ali smo puni nade da će sud poštovati i zakone Kosova i međunarodne pravne obaveze kako bi osigurao da i Haradinaj i Gucati imaju fer suđenje“, kaže Tobi Kedman, branilac Nasima Haradinaja.

Očekuje se da će na suđenju Haradinaju i Gucatiju tužilaštvo pokušati da otkrije odakle su potekla dokumenta, odnosno kako su došla do udruženja veterana. Tužilaštvu i javnosti je poznata zvanična verzija – da su nepoznate osobe u nekoliko navrata u prostorije tog udruženja u Prištini donosile hrpe dokumenata koje navodno potiču iz specijalizovanog tužilaštva. U tom incidentu i kako je do njega došlo u Hagu se nisu detaljnije izjašnjavali.

„Sudski panel je za narednu nedelju zakazao takozvanu tužilačku pripremnu konferenciju i na njoj će sudija utvrditi datum početka suđenja“, izjavio je portparol suda Majkl Dojl.

Prema Pravilniku suda, on će biti zakazan najkasnije 30 dana nakon završetka pripremne konferencije. To znači da će suđenje početi skoro na godišnjicu njihovog hapšenja 25. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!