Vozaču Koridora iz nesreće kod Doljevca kazna od tri godine i 10 meseci zatvora

Vesti 22. apr 202112:35 > 17:37 133 komentara
N1

Osnovni sud u Nišu izrekao je kaznu od tri godine i 10 meseci zatvora Dejanu Stanojeviću, vozaču Koridora Srbije, za nesreću kod Doljevca, kada je u januaru 2019. godine poginula Stanika Gligorijević.

Presudom je određena i mera zabrane upravljanja vozilima B kategorije od četiri godine, kao i nadoknada sudskih troškova za sve oštećene, javlja reporter N1.

Sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević, uz obrazloženje presude, izjavio je da je Stanojević kriv zato što je, nepridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj gde je doprineo smrti Stanike Gligorijević koja je bila na zadnjem sedištu auta u koji je udario.

Među oštećenima u postupku bio je i Zoran Babić, tada direktor Koridora Srbije, koga je Stanojević prevozio.

Osnovno Javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je prethodno kaznu od pet godina zatvora i pet godina zabrane upravljanja motornim vozilom za Stanojevića.

Zamenica tužioca Jelena Kocić rekla je, javlja reporter N1, da odbrana nije dokazala da je bilo loših uslova vožnje.

„Nesumnjivo je dokazano da je okrivljeni izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Činjenica je da se kretao brzinom većom od dozvoljene i izazvao jedan smrtni slučaj, dva slučaja teških povreda, jedne teške povrede opasne po život i jedne lake“, rekla je Kocić.

povezane vesti

To odbrana tokom postupka i nije osporavala.

Odbrana je tokom postupka isticala da okrivljeni ne može biti kriv iz razloga jer je na deonici puta bila mestimično gusta magla, takva da nije mogao da uoči saobraćajnu signalizaciju. Proklizao je, tvrdili su i zbog mestimične poledice, što odbrana, kako smatra zamenica OJT, nije dokazala.

„Ukoliko je odlučio da bude kaskader, treba da plati“, rekao je advokat Božo Prelević i podržao ostećenu Mirjanu Aleksić, sestru poginule Stanike Gligorijević, koja u istom prilikom povređena, u zahtevu da vozač Koridora bude kažnjen maksimalnom kaznom od osam godina zatvora.

Prelević je zatražio doživotno izdržavanje za Aleksić, jer je od povreda postala trajni invalid.

Branilac okrivljenog Stanojevića, advokat Slavoljub Milošević, rekao je, između ostalog u završnoj reči, da je od ovog krivičnog postupka ostećena strana pokušavala da napravi politički. Postupak je neopravdano dugo trajao, kaže, zato što su oštećeni pokušavali da utvrde da okrivljeni nije bio za volanom. Iskazi svedoka su, po njegovom mišljenju bili relevantni i podsetio da se radi o nehatnom krivičnom delu.

„Da je magle bilo potvrdio je i jedan od policajaca koji su prvi došli – Bratislav Micić. Objasnio je: „Bila je magla, kretali su se najviše 80 km/h, bila je gusta magla'“, rekao je branilac vozača Koridora.

Krajem januara 2019. godine službeni automobil Koridora u kojem se nalazio i direktor tog javnog preduzeća i funkcioner SNS Zoran Babić, velikom brzinom je uleteo u prostor naplatne rampe gde su dva vozila već stajala. U nesreći je stradala Stanika Gligorijević, a povređeno je pet osoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare