Tužilaštvo odbilo zahtev za uvid u spise o Cvijanu, Poverenik pokreće postupak

Vesti 10. dec 202121:24 14 komentara
Vladimir Cvijan
YouTube/ Screenshot/ RTV Marš Valjevo

Nakon žalbi protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog odbijanja zahteva za uvid u predmet Vladimira Cvijana, Poverenik za informacije od javnog značaja zatražio je od tužilaštva da mu bez odlaganja dostavi na uvid spise premeta, kako bi doneo odluku po žalbi beogradskog advokata Ivana Ninića. Kako je Ninić napisao na Tviteru, nema procesnih uslova da se reši po njegovoj žalbi, jer je tužilaštvo obavestilo Poverenika da nije u mogućnosti da mu dostavi spise tog predmeta.

POVEZANE VESTI:

Postupajući po Ninićevoj žalbi, Poverenik je zatražio od Tužilaštva da mu, radi nespornog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne i zakonite odluke po žalbi, dostavi na uvid spise iz predmeta o Cvijanu, kako bi doneo odluku o Ninićevoj žalbi. Međutim, Tužilaštvo je obavestilo Poverenika da „nije u mogućnosti“ da mu dostavi spise iz tog predmeta, osim, kako su naveli, kada su ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o javnom tužilaštvu.

Poverenik se zatim u još jednom dopisu obratio zahtevom za dostavljanjem kopije spisa tog predmeta, naglašavajući da ih traži sa isključivim ciljem da se sagledna istinita, jasna i potpuna priroda traženih informacija, te, kako stoji u dopisu Niniću, „eventualna mogućnost obaveštavanja javnosti u pogledu traženih informacija u vezi sa slučajem smrti Vladimira Cvijana, ne sporeći da su te informacije posebno osetljive, a uvažavajući ličnost preminulog i njegovo dostojanstvo“.

Međutim, Tužilaštvo nije postupilo po zahtevima Poverenika i nije dostavilo tražene spise predmeta.

Nakon toga, Poverenik se obratio Ministarstvu državne uprave, Upravnom inspektoratu, Sektoru upravne inspekcije Beograd sa inicijativom za sprovođenje nadzora kod Višeg javnog tužilaštva, kao i za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog u tužilaštvu. Poverenik navodi da je preduzeo radnje koje mu stoje na raspolaganju, a sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i ostvarivanju zakonom ustanovljenog prava javnosti da zna, navodi se u dopisu Poverenika, koji je Ninić objavio na Tviteru.

Podsećamo, Ivan Ninić je od Bezbednosno-informativne agencije tražio podatke o eventualnom nadzoru i praćenju advokata Vladimira Cvijana, kao i zahtev Višem javnom tužilaštvu da mu omogući uvid u spise predmeta. U zahtevu BIA, Ninić je uputio dva pitanja o eventualnom tajnom nadzoru i praćenju advokata Cvijana nakon njegovog napuštanja Srpske napredne stranke 2013. godine, koja ocenjuje kao „vrlo konkretna“.

Bivši funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan nađen je mrtav u Dunavu 5. januara 2018. godine.

Za njegovu smrt se saznalo tek tri godine kasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare