Tužilaštvo o premeštanju nadležnosti u slučaju Jagodina: Rano je za takvu odluku

Vesti 16. jun. 202112:23 > 12:271 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Mreža žena protiv nasilja i Antitrafiking mreža saopštile su da su dobile odgovore Republičkog javnog tužilaštva (RTJ) o slučaju potencijalne seksualne eksploatacije žena i devojčica u Jagodini, uz navode da su na tri zahteva odgovorili "mlako i neodređeno".

Od RJT je zatraženo da se ispitaju navodi svedoka i u skladu sa tim kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini i prosledi ga Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, na šta je iz Tužilaštva odgovoreno da je preuranjeno za odlučivanje o promeni nadležnosti.

„Imajući u vidu da je u navedenom krivičnom predmetu predistražni postupak u toku i da sva važna pitanja za donošenje odluke u konkretnom slučaju zavise od rezultata prikupljenih dokaza, smatramo da je u ovoj fazi postupka preuranjeno za odlučivanje o eventualnoj promeni stvarne nadležnosti“, prosledile su ove organizacije odgovor Republičkog tužilaštva medijima.

Na zahtev da se pozovu žrtve i svedoci ovog krivičnog dela, Tužilaštvo je odgovorio da je članom 105. Zakonika o krivičnom postupku propisani materijalni i formalni uslovi za sticanje statusa zaštićenog svedoka, tako što zakonodavac u stavu 1. ovog člana jasno propisuje:

POVEZANE VESTI

„Ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi svedok davanjem iskaza ili odgovorom na pojedina pitanja sebe ili sebi bliska lica izložio opasnosti po život, zdravlje, slobodu ili imovinu većeg obima, sud može rešenjem o određivanju statusa zaštićenog svedoka odobriti jednu ili više mera posebne zaštite“.

U saopštenju se dodaje da je od Tužilaštva zatraženo i da redovno obaveštava javnost o toku istrage, naročito imajući u vidu društveni značaj i težinu celog slučaja, kao i činjenicu da su potencijalno optuženi nosioci vlasti.

„Ujedno vas obaveštavamo da Više javno tužilaštvo u Kraljevu izveštava javnost o toku predistražnog postupka“, navodi se u odgovoru Tužilaštva na zahtev Mreža žena protiv nasilja i Antitrafiking mreže.

Komentari

Vaš komentar