Tužilac pred novinarima, ne i pred kamerama: Uvid najpre imale porodice žrtava

Vesti 23. jul. 202119:1422 komentara
Podeli:

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je da će optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe najverovatnije biti podignuta idućeg petka, jer je tužilaštvu potrebno još sedam ili osam dana da završi istragu. Nenadić je iznenada zakazao vanrednu konferenciju za novinare, ali na njoj nije bilo dozvoljeno ni tonsko ni video snimanje. Kada je reč o fotografijama i drugim dokazima iz postupka koji se vodi, Nenadić kaže da su u sav taj materijal uvid imale najpre porodice žrtava, zatim okrivljeni i njihovi branioci, te da nisu iz njegove kancelarije dospeli u javnost.

Najveći krivični predmet koji se trenutno vodi u Evropi, kako kaže tužilac za organizovani kriminal, sledećeg petka rezultiraće podizanjem optužnice protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još 29 osoba obuhvaćenih istragom.

„Prikupljeno je mnoštvo materijalnih dokaza, istraga je šest puta proširivana i dat je nalog za više od 300 veštačenja. Predmet privodimo kraju sledeće nedelje i u zakonskom roku imaćemo optužnicu“, rekao je tužilac Mladen Nenadić.

Novinarima je u tužilaštvu prikazano još brutalnih fotografija četvorice ubijenih ljudi, sličnih onima koje su već zgrozile javnost. Fotografije pete žrtve nisu prikazane, jer ih još nije videla porodica. Kako je rekao, fotografije koje su se pojavile u javnosti nisu došle iz njegove kancelarije, već su svi koji učestvuju u krivičnom postupku koji se vodi imali uvid u te fotografije koje su danas takođe prikazane novinarima.

Povezane vesti:

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je sve što je urađeno u istrazi protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka legitimno, kao i da je objavljivanje fotografija u javnosti bilo neophodno, da bi svima bilo jasno o čemu je tu reč.

Vulin je oštro napao Mrežu za istraživanje organizovanog krininala i korupcije – KRIK zbog objavljivanja Belivukovog iskaza.

„Jel mislite da je neko falsifikovao fotografije? Mislite da je neko izmislio? Nije kredibilno što je KRIK od Belivuka pokušao da napravi sveca. Njemu se poklanja pažnja da predsednik republike mora da odgovara na ono što je on rekao“, kaže ministar Vulin.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović podseća ministra unutrašnjih poslova da je njegov portal pisao o kriminalnim radnjama Belivuka i njegove grupe prvi i mnogo pre nego što je Belivuk došao pod udar policije.

„Znali smo da je ova kriminalna grupa imala jake veze u policiji i politici, znali smo da vlast preko Belivukove grupe kontroliše tribinu na Partizanovom stadionu, za neke stvari smo znali i ranije. Ove konkretnije detalje o susretima sa Vučićem i Glišićem, to je sad malo teže utvrditi da je tačno, ali mnoge druge stvari gde priča o uslugama mislim da su mnogo autentičnije“, rekao je Dojčinović.

Da je Belivuk imao veze sa ljudima iz vlasti, ali ne sa Vučićem, već sa drugima, potvrđuje i poslanik SNS Vladimir Đukanović.

„Meni je drago da se to sve obelodani i da odgovaraju oni koji su pomagali Belivuku. Ako je to ministar Stefanović, onda u zatvor da ide. U zavor, bre, da ideš“, poručuje Đukanović.

Kriminilog Dobrivoje Radovanović kaže za N1 da veruje da je osumnjičeni šef kriminalne grupe Veljko Belivuk lagao u svom iskazu, ali je ocenio i da je vlast čudno reagovala.

„Ono što meni nikako ne ide u glavu je histerična reakcija gomile ljudi, što pokazuje nekakvo osećanje krivice za to. Postoji osećanje krivice, pošto je očigledno postojala saradnja vlasti sa tom kriminalnom grupom“, smatra Radovanović.

Radovanović je ukazao i da saradnja vlasti sa huliganima nije novi fenomen u Srbiji, već da traje još od 1990. godine, kada su te navijačke grupe formirane i odmah su, kako je rekao, imale veliki kriminalni karakter.

Komentari

Vaš komentar