Tužilac Haling: Svedoke u slučaju „Tači i drugi“ i dalje zastrašuju

Vesti 01. sep 202112:50 > 15:38 6 komentara
Wikipedia/DennisHH

Svedoci koji bi trebalo da se pojave na suđenju Hašimu Tačiju i još trojici njegovih ratnih saradnika optuženim za ratne zločine, i dalje su izloženi zastrašivanjima, tvrdi tužilac Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu.

Na konferenciji za pripremu suđenja dvojici funkcionera Udruženja ratnih veterana Kosova, Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju, tužilac Metju Haling rekao je da je u slučaju Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija nedavno došlo do zastrašivanja svedoka koji bi trebalo da se pojave na tom suđenju.

„Imamo fusnotu u podnesku u slučaju „Tači i drugi“ gde navodimo da dolazi do zastrašivanja svedoka na Kosovu i da je to bilo nedavno. To je stepen rizika koji preovladava sada na Kosovu“, rekao je Haling, dodajući da u tom svetlu traže zaštitu za dva svedoka u postupku protiv dvojice funkcionera Udružanja ratnih vetarana Kosova.

Prethodno je tužilac Džek Smit, u prvom usmenom obraćanju sudu u Hagu tokom rasprave o stanju u postupku, u februaru ove godine saoštio da je „uznemiravanje i zastrašivanje svedoka na Kosovu realnost“ i da će se rizik za svedoke povećavati ako početak suđenja bude nepotrebno odlagan, kao što traži odbrana optuženih.

Ovo nije prvi put da Tužilašto upozorava na zastrašivanje svedoka. To je bio jedan od razloga zbog čega je tužilaštvo preduzeo redak potez i javno objavilo optužnicu protiv Tačija i ostalih i pre nego što je ona bila potvrđena.

Smatra se da je to jedan od ključnih razloga za odbijanje zahteva Tačija i ostalih da budu pušteni na slobodu do početka suđenja, koji su podnosili više puta od kako su u smešteni u pritvor prošlog novembra.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene protiv više od 100 Srba, Roma, Aškalija i nelojalnnih albanaca na više lokacija na Kosovu i severu Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine.

Ceo izveštaj iz Haga evropskog dopisnika N1 Nikole Radišića, možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare