Tužba protiv REM-a kao vapaj: „Nisu svi ravnodušni zbog toga što se zakoni krše“

Vesti 31. avg 202219:19 6 komentara

Kršile zakon, emitovale nasilje i govor mržnje i uprkos tome ponovo dobile nacionalne frekvenicije - CRTA i Fondacija "Slavko Ćuruvija" podnele su tužbu Upravnom sudu protiv Regulatornog tela za elektronske medije zbog odluke da televizije, koje nisu - kako navode - ispunile minimum uslova, dobiju frekvenciju. To je vapaj za opstanak demokratije - kažu podnosioci tužbe, a u ime REM-a Olivera Zekić odgovara: "tužba je čista glupost".

Četiri televizije: Pink, Hepi, Prva, B92 za „titulu“ nacionalne frekvencije koju im je REM nedavno dodelio nisu ispunile ni minimum uslova, zato na adresu REM-a CRTA i Fondacija „Slavko Ćuruvija“ šalju tužbu. Dve organizacije apeluju na REM da odluku, za koju kažu da je nezakonita i protiv javnog interesa, poništi.

Pročitajte još:

„Čitav postupak je bila jedna očigledna strašna lakrdija, jedna šamarčina svima nama, građanima Srbije, čijim se javnim dobrom upravlja prilikom dodele dozvola i upravo zbog toga smo i podneli tužbu zato što je to jedna crvena linija za koju ne možemo da dozvolimo da je pređemo“, rekla je Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Obrazloženje za tužbu glasi: REM je odluku doneo na osnovu selektivnog i netačnog tumačenja činjenica. Televizije koje su odabrane godinama unazad ne poštuju elaborate na osnovu kojih im je izdata dozvola, nemaju obavezne programske sadržaje i ne ispunajvaju minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge. Kršenje zakona je – kažu podnosioci tužbe – očigledno.

„Bolno očigledno, dovoljno je pogleda svega nekoliko minuta izveštavanja televizija sa nacionalnom pokrivenošću, gde se vidi na koji način se krše zakoni ove zemlje. Podnošenje tužbe je na neki način vapaj nas koji se borimo za vladavinu prava i za demokratiju u Srbiji, pre svega da pokažemo nisu svi u potpunosti ravnodušni u odnosu na činjenicu da se zakoni ove zemlje krše“, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Sud će dati konačnu reč, ali dok se to ne desi – predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić za one koji tuže to telo ima savet. Odgovor za N1 prenosimo u celosti:

„Iako je u pitanju sudski spor, koji ne bih trebalo da komentarišem, ne mogu da odolim da ne kažem da je tužba čista glupost. Moj savet podnosiocima tužbe je da se prvo upoznaju sa zakonima, koji im po svemu sudeći nisu jača strana, a ne da se zaleću kao bikovi na crveno, što važi i za N1. U svakom slučaju, sud neka radi svoj posao, a vi radite svoj“, rekla je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Da REM nije uradio svoj posao kako zakon nalaže misli i članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović. Za N1 kaže da je saglasna sa argumentacijom za podnošenje tužbe, te da je na isto ukazivala i sama pre donošenja odluke o dodeli frekvencija.

„Ja mogu da podržim tu argumentaciju zato što je ta argumentacija bila i moja od starta kada je raspisan javni konkurs, ja sam takođe smatrala da je jedan od ključnih uslova da se uzme u obzir ponašanje pružaoca medijskih usluga ukoliko je i ranije pružao usluge – nije to bela stranica, nego svako ima neku predistroriju“, kaže Popović.

Da li će sud ispraviti odluku REM-a i kako će REM postupiti na sledećem ispitu – pri dodeli pete frekvencije?

„Bez zaletanja“, prema savetu Olivere Zekić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare