Turisti: Platili smo ol-inkluziv, dobili buđ na zidovima, polomljenu wc šolju…

Vesti 13. jun 202219:27 > 21:2594 komentara

Turisti koji su se javili N1, tvrde da ih je turistička agencija preko koje su uplatili letovanje u Alanji u ol-inkluziv aranžmanu - prevarila. Umesto lepog smeštaja na plaži, koji su platili, dobili su hotel, koji opisuju kao - horor.

Kako bi letovanje u Turskoj proveli nezaboravno, 13 turista iz Srbije je uplatilo hotel sa bazenima, toboganima, okružen zelenilom i morem. Takvu uslugu agencija im je garantovala i slikama na svom sajtu. Međutim, po dolasku u Alnju, dobili su smeštaj koji je daleko od toga. Sobe bez vode i sa polomljenim stvarima – samo su, kažu, početak problema.

„Kad smo ušli u sobe stvarno smo zatekli horor od vrata od kupatila koja se ne otvaraju skroz, nego udaraju u klozetsku šolju, buđ na zidovima, raspada se sve, klimavo, nema vode, neke devojke su u njihovoj sobi imale polomljenu klozetsku šolju… Kreveti koji su katastrofa, u jednom trenutku smo videli i dve bubice na krevetu, potpuno gadno, ponižavajuće“, priča za N1 Ivona Šišmanović, turistkinja.

Sagovornica N1 dodaje da su turisti letovanje u Turskoj uplatili preko agencije Viva Travel na sajmu turizma i da su aranžmane gotovo isplatili. Umesto obećanog, zauzvrat su, kažu, dobili – da sate prvog dana letovanja provedu po hodnicima hotela i na recepciji. Iako su prvobitno naišli na nerazumevanje, agencija im je posle 10 sati pronašla novi smeštaj.

„Naravno, transport nismo dobili, nego smo peške morali da nosimo kofere tih kilometar i po do drugog hotela i konačno su nas smestili. Mi za to vreme, niti smo jeli, niti smo vodu pili“, navodi Šišmanovićeva.

„Ja ću potraživati deo novca za odštetu svakako, ali mislim da ne može niko da nadoknadi naše maltretiranje i nerviranje. To ne mogu ni da opišem. I dalje se ne slažem da takva agencija prodaje slike i da to može ići kao ol-inkluziv, to mi ne ide u glavu“, kaže Dragica Brkić, turistkinja.

Turisti kažu i da nisu dobili garancije, da će im deo novca biti vraćen. Zbog toga najavljuju kolektivnu tužbu protiv agencije. Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da je dobro što je agencija reagovala i obezbedila bolji smeštaj, ali da će se po povratku putnika u Srbiju utvrditi u kom roku je agencija to učinila.

Dodaje i da turisti imaju pravo da podnesu žalbu agenciji, koja je dužna da im odgovori u roku od osam dana.

„Ukoliko putnici nisu zadovoljni oni mogu da se obrate i nama, obzirom da je agencija članica naše asocijacije da se sporovede postupak arbitraže koji je potpuno u skladu sa Zakonom o arbitraži, gde je ta presuda naša o arbitraži jednaka izvršnoj sudskoj presudi, gde će se izvesti svi dokazi po tom osnovu i da se može odrediti eventualni delimični povraćaj novca putnicima u skladu sa onim uslugama koje nisu dobili, a ugovorili su te usluge“, kaže Seničić.

Ukoliko putnici ne budu bili zadovoljni odlukom arbitraže, iz Jute poručuju da mogu da se obrate i redovnom sudu kako bi ostvarili svoja prava.

Odgovor agencije stigao naknadno: Hotel smo izbacili iz ponude

Iz Viva Travela navode, u odgovoru na pitanja N1, da im je avio-kompanija dan pred put dostavila promenu vremena leta, a da je avion poleteo dodatno sa zakašnjenjem od sat, tako da su putnici sleteli oko 23:30h po lokalnom vremenu. Zbog transfera od aerodroma u Antaliji do hotela u Alanji, stigli su 2h nakon ponoći u hotel, navode iz agencije. Zbog kasnog leta dogovoreno je sa hotelima da putnici dobiju kasnu večeru, kažu iz Viva Travela.

„Po dolasku u hotel (Viva Beach 3* sa all inclusive uslugom) putnicima se smeštaj koji su sami izabrali nije svideo, predstavnik nas je po dobijanju te informacije kontaktirao kako bismo im našli zamenu. S obzirom da je bilo u sred noći i da lokalni partner nije radio, nismo bili u mogućnosti da ih istog momenta bilo gde premestimo“, stoji u odgovoru na upit N1.

Ujutro su, kako navode, lokalni partneri u „najkraćem mogućem roku su našli zamenu, odnosno hotel Galaxy beach 4* sa takodje all inclusive uslugom koji se nalazi na 1,5 km od hotela Viva beach“.

Predstavnik je pitao putnike da li žele da sačekaju transfer ili da pešače do hotela, na šta je većina odlučila da pešači, tvrde iz ove agencije.

„Dakle, putnici su prebačeni u hotel veće kategorizacije koji su svi kolektivno prihvatili. A zbog nastalih situacija hotel Viva beach smo izbacili iz naše ponude kako ne bismo ponovo došli do istih“, navodi se u odgovoru.

Na pitanje N1 šta će biti preduzeto – da li će da se putnicima refundira novac ukoliko ga budu tražili, na šta imaju pravo, nisu odgovorili.

Komentari

Vaš komentar