Turajlić: Ivanka Popović kažnjena – smenom ne gubi ništa, Univerzitet mnogo

Vesti 26. maj 202118:41 > 18:4344 komentara
Podeli:

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji Srbijanka Turajlić kaže za N1 da nema dileme da je Ivanka Popović smenom sa mesta rektora Univerziteta u Beogradu kažnjena što je čvrsto branila njegovu autonomiju i što nije dozvolila da se ta autonomija naruši. "Nestrvarno je da nema prave reakcije na to, imamo mnogo profesora i oni će i dalje nastaviti da predstavljaju Univerzitet", kaže ona.

„Prvo da kažemo ko je Ivanka Popović, skoro 60 godina pratim dešavanja na Univerzitetu i ona spada među najbolje rektore. Neverovatna je šteta po Univerzitet što Ivanki Popović nije dozvoljeno da nastavi ono što je započeto, da se napravi pomak. Žao mi je Univerziteta, ali njih to ne pogađa preterano. Ono što je šteta za Univerzitet u celini je da se vlast direktno meša u izbor rektora, ovde se radi o prikrivenom napadu na njegovu autonomiju. Neobično je da neko ko dobro radi ima protivkandidata, mora da se ima razlog za to“, kaže Turajlić.

Povezane vesti:

Ističe da ona smenom lično ništa nije izgubila, a Univerzitet jeste.

„Oni da se zapitaju, ali nažalost ne brinu se. Vlast je rešila da je skloni sa mesta rektora i mnoge kolege će da kažu da je to strašno, ali ne vidim da nekog to pogađa više od nivoa trača. Branko Kovačević (bivši rektor) je relativizovao ovo pitanje, on je neko ko je unutar Univerziteta, trebalo bi da zna koja su sve lobiranja bila da se spreči reizbor Ivanke Popović. Kolega sam i drug sa Kovačevićem, ne izgovaram ovo sa lakoćom, ali mora da se shvati da ne može da se relativizuje pojam autonomije“, rekla je Srbijanka Turajlić.

Na navode da je bivši ministar prosvete Mladen Šarčević lobirao za izbor novog rektora, kaže da nije on odlučio ko će to biti.

„Šarčević je poslednji čovek koji donosi takve odluke, nemojmo mu davati značaj koji ne zaslužuje. On je odigrao tu igru za račun onoga ko u ovoj zemlji donosi sve odluke, a to je Aleksandar Vučić, a njegov najbliži saradnik je plagijator“, ocenila je bivša profesorka ETF-a.

Smatra da novom rektoru Vladanu Đokiću ne treba dati vremena da se pokaže, jer „kada je pristao na ulogu za račun vlasti, bačen je pod noge najvažniji aspekt Univerziteta u Beogradu“.

„On je sam sebe kandidovao, uz pomoć četiri profesora. To je već čudno, jer se takva stvar obično ne dešava, osim ako vam neko sa strane ne sugeriše. Znamo da član uprave fudbalskog kluba „Crvena Zvezda“, a ako uzmete u obzir stanje u našem fudbalu, članstvo tamo govori da ste bliski sa najagilnijim navijačima Crvene Zvezde, a to ne govori nešto dobro o etici te ličnosti. Znamo da se bavio urbanizmom i da nije imao primedbe ni na Beograd na vodi ni na spomenike. Ili je nekvalifikovan za to ili to radi za račun vlasti. To ga diskvalifikuje za bilo kakav posao, a posebno za rektora. Nisam spremna da mu dam vremena. Nema više šta da dokaže, sve što je trebalo da dokaže, on je ovim već dokazao“, rekla je Turajlić.

Dodaje da bi Univerzitet trebalo da bude uplašen zbog stranačkog zapošljavanja ukoliko je novi rektor blizak vlasti.

„Trebalo bi da se uplaše oni koji rade na Univerzitetu, ali neće sve dok ne dođe do njih lično. Možemo samo da gledamo kako jedna univerzitetska zajednica umire i da se nadamo da će se autonomija vratiti, kada i kako ne znam“, ocenila je Turajlić.

Kaže i da su studenti jako poslušni i da to nije pitanje ispitnih rokova.

„Mogu da im podele diplome, ali diploma ništa ne vredi u razvaljenom društvu, mulj se razvlači, sa ili bez diplome, nemojte čekati da mulj dođe do vas“, kazala je Turajlić.

Komentari

Vaš komentar