TS: Srbija u indeksu transparentnosti lokalnih samouprava napredovala dva odsto

Vesti 14. jun 202113:33 0 komentara
Transparentnost Srbija, Dorćol Plac
N1

Srbija je u indeksu transparentnosti lokalnih samouprava u ovoj godini napredovala za dva odsto, i sad ima 48 od 100 mogućih poena, ali to nije napredak koji se očekivao, pokazalo je istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.

Predstavnik Transparentnosti Zlatko Minić je, na predstavljanju rezultata rekao da je to istraživanje, koje se provodi od 2015. godine, uticalo na opštine i gradove, koji se trude da, kad saznaju da će biti posmatrani, unapređuju stanje u toj oblasti.

„Ohrabrujuće je što je 60 odsto lokalnih samouprava poboljšalo rezultat, ali je i njih 37 odsto imalo pad, dok su ostale tamo gde su bile“, ukazao je on.

Na prvom mestu je, prema rezultatima istraživanja, opština Bečej, koja je i prošle godine bila na čelu, ali sada ima čak 90 od 100 poena, na drugim i trećem mestu su Sombor i Kanjiža, sa više od 80, a od ukupno 145 rangiranih devet ima rezultat veći od 70.

„Ocene su zasnovane na posmatranih 95 indikatora, a nekoliko njih je modifikovano, kako bi se što realnije sagledale te oblasti“, naglasio je Minić.

On je precizirao da je oblast javnih nabavki dobila 95,5 odsto pozitivnih ocena, slobodni pristup informacijama 63,4 odsto, ali su i dalje na dnu tabele informacije o raspolaganju budžetom, izveštaji o radu Skupština i opštinskih veća, korišćenju lokalne imovine date u zakup, kao i o konkursima za dodelu sredstava za projekte i njihovoj upotrebi.

„Najteži problem je nedostatak izveštaja kako je taj projekat sproveden i novac potrošen“, naveo je on.

Minić je upozorio i da su veliki problem i informacije o radu javnih preduzeća u opštinama, jer su oni često „nezavisan entitet, kao da im lokalne samouprave nisu osnivači“.

On je to ilustrovao primerom da, gotovo deceniju od propisivanja obaveze o objavljivanju informacija, 20 dsto posmatranih lokalnih javnih preduzeća koja se bave vodovodom, uopšte nema internet sajt, što je poražavajuće.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović je ocenio da je evidentan napredak u lokalnim samoupravama koje su do sada bile vodeće po tom pitanju, jer je toj instituciji manji broj žalbi građana na nepostupanje po zahtevima.

On je naglasio da će, kad novi zakon u toj oblasti bude usvojen, moći da se upoređuje rad lokalnih samouprava na objavljivanju informatora o radu, a kao posebno dobru stvar je naveo predviđenu mogućnost da organ na čijem je čelu osniva kancelarije po regionalnim centrima u Srbiji, da se ne mora više za sve obraćati u Beograd.

Vršilac dužnosti direktora kancelarije USAID u Beogradu Šenli Pičoti je istakla da je istraživanje posebno pokazalo važnost transparentnosti kad je počela pandemija koronavirusa.

Član opštinskog veća Bečeja Dragan Kovačev rekao je da je u toj lokalnoj upravi od prošlog istraživanja uvedeno niz novih propisa, poput usvajanja akcionog plana za borbu protiv korupcije i mehanizama za njegovu primenu, ili pravilnika o ponašanju javnih službenika.

„U svakom trenutku se može prijaviti nepravilnost u radu opštinskih organa ili korupcija. Možemo mi još mnogo mera staviti na papir, ali ako se one ne primene u praksi, onda to ne vredi“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!