TS: Osporiti retroaktivni mandat v.d. direktora Agencije za životnu sredinu

Vesti 27. apr 202110:39
Izvor: Logo

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Republičko javno tužilaštvo da zbog povrede zakona na štetu javnog interesa podnese tužbu, odnosno pokrene upravni spor za osporavanje zakonitosti rešenja o retroaktivnom postavljenju na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića. 

Podseća se da je Vlada Srbije, na sednici održanoj 15. aprila 2021. godine, postavila Radovića na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije, ali retroaktivno na tri meseca, počev od 9. oktobra 2020. godine.

Povezane vesti

Pre toga, Radović je bio direktor Agencije od 22. februara 2013. godine do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora.

On je potom, kako su naveli iz Transparentnosti Srbija, još 20 puta postavljan za vršioca dužnosti direktora, redovno na tri meseca, a jednom na šest meseci.

Dodaje se da je pre poslednjeg retroaktivnog postavljenja, Radović još pet puta bio postavljan retroaktivno, ali je tada bila reč o kašnjenjima od jednog do devet dana.

Kadrovsko-resenje-Vlade-Srbije-o-Filipu-Radovicu-retroaktivno
Vlada Srbije

Transparentnost Srbija je u dopisu Republičkom javnim tužilaštvu ukazala na zakonski okvir, propisana ograničenja i zabrane, te navela da se na osnovu svega iznetog može osnovano pretpostaviti da donošenje pomenutnog rešenja ima za cilj da se, kroz retroaktivno postavljenje, ozakone akti koje je taj bivši vršilac dužnosti direktora donosio u periodu dok nije imao pravo da donosi odluke u ime Agencije.

„Ovom prilikom Vas podsećamo da nije reč o beznačajnim aktima već aktima kojima se odlučivalo o osnovnim i najvažnijim pravima i interesima drugih lica. Kao ilustraciju njihove važnosti navodimo slučaj iz novembra 2020. godine, kada je Milenko Jovanović dobio otkaz na mestu načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, u vreme kada Filip Radović nije imao status v.d. direktora Agencije, tačnije kada mu je mandat prestao“, podseća se u dopisu Transparentnosti Srbija.

Jovanović je, podseća se, ukazivao da je otkaz dobio zato što se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju i ublažavaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Agencija je tada navela da je zaposleni otpušten zbog toga što „nije obezbedio adekvatno održavanje većine mernih stanica, koje su zbog toga nedopustivo zapuštene“, što je Jovanović negirao.

Milenko Jovanović je na posao u Agenciju vraćen odlukom Višeg suda u Beogradu – do okončanja sudskog postupka koji je pokrenuo posle otkaza ugovora o radu.

Transparentnost Srbija uputila je dopis i predsednici Vlade Srbije u kome je ukazala na ovaj slučaj i zakonske odredbe i pozvala Vladu da prestane sa praksom „ozakonjenja“ tj. stvaranjem privida da su odluke koje građani, kojima je istekao status vršioca dužnosti direktora, i dalje donose u skladu sa zakonom.

Komentari

Vaš komentar