TS: Ministarstvo privrede nanelo novi udar pravnom sistemu i poretku Srbije

Ekonomija 28. jul 202111:43 > 12:11 6 komentara
Logo

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) upozorila je da je Ministarstvo privrede nanelo novi udar pravnom sistemu i poretku u zemlji pokušajem da prikaže da osobe kojima je istekao mandat vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća i dalje zakonito obavljaju te funkcije.

Kako je objašnjeno, u izveštaju sa javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR) Ministarstvo privrede je ustvrdilo da APR ne može automatski da briše podatke o licima ovlašćenim za zastupanje javnih preduzeća nakon što im istekne period na koji su imenovani, jer im „mandat ne prestaje po sili zakona, već je neophodno doneti rešenje o razrešenju“.

Povezane vesti

Javno saopštenim stavom da je za prestanak funkcije vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća neophodno da nadležni organ donese akt o razrešenju vršioca dužnosti, Ministarstvo privrede je pokazalo zavidan stepen nepoznavanja Zakona o javnim preduzećima, koji je ono izradilo i čiju primenu je dužno da nadzire, ukazala je TS.

Ta organizacija je podsetila da zakon izričito propisuje da mandat direktora prestaje istekom perioda na koji je imenovan i da je u takvim slučajevima Ministarstvo u obavezi da utvrdi da se javnim preduzećima upravlja nezakonito, a da je zakonodavac želeo da mandat vršioca dužnosti traje do imenovanja novog direktora ili v.d. direktora, onda bi tako i propisao, a ne bi ograničio maksimalno trajanje mandata.

Apsurdnost ovakvog stava i opasnost za pravni poredak može se ilustrovati sledećim primerima: kada bi se dosledno primenio, mandat predsednika Republike ili sudija Ustavnog suda prestao bi tek donošenjem rešenja o razrešenju nakon isteka mandata a ne, kako Ustav i zakoni garantuju, istekom vremena na koje su izabrani, smatra TS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare