TS: Dokument EP sadrži korisne, ali nedovoljno razrađene predloge

Vesti 08. sep 202114:08 0 komentara
N1

Nacrt dokumenta posrednika iz Evropskog parlamenta o unapređenju izbornih uslova u Srbiji sadrži neke korisne, ali nedovoljno razrađene predloge, a jedan od značajnijih nedostataka je što se predviđa donošenje obavezujućeg pravilnika samo za RTS i RTV, a samo preporuka za privatne emitere, ocenila je Transparentnost Srbija.

Navodeći da je dokumentom EP predviđeno da se pravilnikom predvidi „koje aktivnosti javnih funkcionera za vreme izborne kampanje se mogu smatrati zloupotrebom njihovog položaja“, TS je podsetila da se jedino zakonom može urediti šta se smatra zloupotrebom javne funkcije.

„Pravilnici, koji bi trebalo da važe za sve medije, a ne samo za javne servise, mogli bi da urede jedino način medijskog praćenja aktivnosti javnih funkcionera, kako bi se smanjili štetni efekti intenzivne funkcionerske kampanje“, naveli su iz Transparentnosti Srbija.

Povezane vesti

Ocenili su da je nedovoljno jasno na koji način bi „privremeno nadzorno telo“ u koje bi ušli predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije i članovi koje predlože učesnici dijaloga, moglo da vrši nadzor, imajući u vidu zakonske nadležnosti REM nad elektronskim medijima i odsustvo zakonskih nadležnosti bilo kog državnog organa za nadzor nad poštovanjem obaveza od strane drugih vrsta medija.

„Iz istog razloga je nejasno kakve bi bile posledice ukoliko monitoring praćenja medija pokaže da izveštavanje nije bilo uravnoteženo“, stoji u saopštenju.

TS je ocenila da je dobro što se u predlogu posrednika iz EP podseća na potrebu unapređenja transparentnosti finansiranja kampanje, ali i dodala da postoje „još značajnija“ pitanja kada je reč o finansiranju kampanje, kojima se taj dokument ne bavi, poput potrebe da se promeni način budžetskog finansiranja kampanje, da se uredi finansiranje kampanje od strane trećih lica i da se unapredi kontrola poštovanja pravila o finansiranju kampanje.

„U dokumentu se predlaže smanjenje visine dozvoljenih priloga za kampanju, dok se ograničenje ukupnih rashoda kampanje, za kojim postoji veća potreba, pominje tek kao mogućnost, naveli su iz Transparentnosti Srbija.

Ocenili su kao značajno to što „fasilitatori iz EU parlamenta pozivaju državne organe da pruže potpunu zaštitu uzbunjivačima koji bi ukazali na pritisak na birače i zaposlene u javnom sektoru“ i što „podsećaju na obavezu da mediji informišu gradjane o izbornim programima stranaka na adekvatan način“ iako učesnici izbora uopšte nemaju obavezu da izrade predizborne programe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!