Trogodišnje ćutanje o smrti Vladimira Cvijana otvorilo niz pitanja

Vesti 17. mar 202119:30 > 19:41 48 komentara

Telo Vladimira Cvijana pronađeno je 5. januara 2018. godine u Dunavu, dva kilometra od Pančevačkog mosta, u Beogradu. Kako N1 saznaje, analizom otisaka prstiju utvrđeno je da je reč o njemu. Međutim, Tužilaštvo se o tom slučaju oglasilo posle tri godine i nešto više od dva meseca. Tek pošto se o smrti nekadašnjeg političara saznalo u javnosti i tek pošto su glasine prerasle u misteriju.

„Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

U Višem tužilaštvu dodaju da je predmet arhiviran 2018. godine. Javnost bruji da nije normalno da javna ličnost nestane u potpunoj tišini.

Advokat Ivan Ninić smatra da bi Tužilaštvo predmet trebalo da izvadi iz arhive i sprovede opsežnu istragu zbog interesovanja javnosti.

„Postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo i da li svi možemo da završimo kao advokat Cvijan. Zagorka Dolovac mora da reaguje zbog ogromnog stepena uznemirenja javnosti“, kaže Ninić.

Neka od brojnih pitanja su i kako je neko poput Cvijana, koji je za vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića obavljao dužnost savetnika i generalnog sekretara predsednika, neko ko je bio funkcioner i poslanik SNS, ali je 2014. napustio tu partiju, zbog sukoba sa Vučićem, umro tako da se niko ne oglasi i da se nijedna čitulja ne objavi.

Povezano:

Bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije i bivši poslanik naprednjaka Momir Stojanović kaže da je za njega taj zavet ćutanja veoma indikativan. „Ostalo je nerazjašnjeno kakvu je ulogu imao Cvijan u vreme formiranja SNS-a, pre svega u delu koji se odnosi na prikupljanje novčanih donacija od Caneta Subotića namenjenih za pozicioniranje SNS-a na političkoj sceni Srbije“, izjavio je Stojanović.

Misterija o Cvijanovoj smrti započela je pitanjem opozicionog političara Srđana Milivojevića, gostovanjem na lokalnoj televiziji, krajem ovog februara.

„Pitam, pred kamerama, novinare, da upute dopis Institutu za sudsku medicinu i neka pitaju da li je januara meseca 2018. godine izvršena obdukcija čoveka koji se zove Vladimir Cvijan, da vidimo za početak da li je taj čovek živ“, upitao je tada Milivojević.

Polovinom marta jedan od novinara lista Tabloid, objavio je odgovor Višeg tužilaštva u kom se navodi da je tužilaštvo Institutu za sudsku medicinu isplatilo troškove obdukcije tela Vladimira Cvijana.

Inače, nije se u tišini odigrala samo Cvijanova smrt. Neprimetno su nestali i njegovi nalozi na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Tvitera. Iako je nekada bio aktivan na mrežama, kako je to primetila i novinarka lista Danas, koja je o Cvijanu napisala kolumnu 2013. godine. „Na Cvijanovom nalogu na mreži Tviter, koji je sada „usijan“ od komentara o unutrašnjim previranjima u SNS, sa ovim pravnikom u glavnoj ulozi, inače piše i „Voli plivanje i šah.“

Upravo ga je šah spojio sa, kako je govorio sadašnjim liderom SNS-a.

„Pored prava, gospodin Vučić i ja volimo šah, tako da smo se na taj način upoznali“, izjavio je svojevremeno Cvijan na konferenciji sa Vučićem.

„Obojica volimo da igramo kraljev gambit“, rekao je tada Vučić.

Posle Cvijanove smrti nisu se oglasile ni advokatske komore, koje su ga iz registra advokata izbrisale avgusta 2018. godine, nakon dopisa Poreske uprave iz kog su saznale da je preminuo.

Vladimir Cvijan bio je student generacije Pravnog fakulteta, kao advokat prvi put je registrovan u kancelariji Vojkana Nedića, potom se osamostalio.

Između ostalog, Cvijan je zastupao i osobe iz sveta kriminala, što je nekada privlačilo veliku pažnju medija, poput Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, a bio je branilac i Ivana Pavlovića Ikera, optuženog za šverc kokaina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare