Tribina: Spomenik nevinim žrtvama 1944/45. će biti spomenik naše sramote

Vesti 07. sep 202222:41 3 komentara
Novi Sad
Shutterstock

Ako dozvolimo izgradnju "Spomenika nevinim žrtvama 1944/45", to će biti spomenik naše sramote, imamo već spomenik nevinim žrtvama i to je apsurd da danas dižemo spomenik njihovim ubicama, istaknuto je u sredu uveče u Novom Sadu, na tribini „Spomenik koga neće biti“.

Na tribini, na kojoj su govorili sociološkinja Marija Vasić, istoričar dr Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju, aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović i istoričar dr Uglješa Belić iz Saveza antifašista Vojvodine, ocenjeno je da Novi Sad nije usamljeni primer revizije Drugog svetskog rata.

Marija Vasić je navela da je ovakva situacija moguća, jer se nacionalisti i revizionisti svih boja najbolje razumeju.

Povezano:

Rekla je i da je sramno što se političke strukture koje iniciraju podizanje tog spomenika, na komemoraciji Racije, utrkuju ko će potresnije da govori o ovim žrtvama i ko će više da apeluje da se ovaj zločin ne ponovi, „a da istovremeno već par godina planiraju ovaj sramni spomenik“.

„Podizanje tog spomenika, koji se podiže u godini u kojoj obeležavamo 80 godina Racije, poklopiće se sa danom oslobođenja Novog Sada 23. oktobra. Ovo će biti spomenik naše sramote, i ja se samo nadam da neće doći do nasilja i da ćemo uspeti nekim mirnim putem da ovo sprečimo“, ukazala je Vasić.

Istoričar Milovan Pisarri je ocenio da je ovo što se dešava u Novom Sadu i Srbiji samo nastavak procesa promene kulture sećanja u Evropi, da u Mađarskoj godinama postoji spomenik Miklošu Hortiju, da je slično i u baltičkim zemljama, kao i u Italiji gde još postoje spomenici izgrađeni za vreme fašizma.

„Treba da otvorimo oči i da nam bude jasno da imamo posla sa tom neofašističkom ideologijom u celoj Evropi. Za te ljude oni nisu zločinci već žrtve komunizma“, rekao je Pisarri.

Sofija Todorović je upozorila da je najveći problem u obrazovanju, jer je ono ostalo gluvo na bilo kakvu vrstu kritike, na bilo kakvu vrstu akademskog razgovor o tome koje su to vrednosti koje kroz te činjenice treba da se donesu.

Dodala je da je zakonska regulativa takva da je relativizacija i rehabilitacija zločinaca omogućena na pravni način.

Uglješa Belić je podsetio da je Mikloš Horti osuđen kao ratni očinac, da tu nema nikavog spora i ocenio da se presuda da je neko ratni zločinac ne može derogirati podizanjem spomenika njegovim istomišljenicima.

„Nelogično je da poglavar SPC dodeljuje predsedniku Mađarske najviše odlikovanje, uz objašnjenje da je to u ime širenja hrišćanskih vrlina i hrišćanskog morala, a nekoliko dana ranije taj isti predsednik je inicirao da se Hortijeva bista unese u zgradu mađarskog parlamenta“, naglasio je Belić.

Podsetio je i da niko u Francuskoj nikada nije pokušao da rehabilituje Petena.

Na tribini je istaknuto da se trenutno sprovodi akcija 15 nevladinih i političkih organizacija pod nazivom „Reci NE spomeniku fašistima“, kojom se zahteva ukidanje sramne i štetne odluke o postavljanju „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“.

Najavljeno je da će se protiv njegovog podizanja boriti svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, građanskom neposlušnošću i, ako treba, i „telima protiv postavljanja spomenika“.

Ocenjeno je i da se tokom akcije jasno videlo da Novi Sad ne želi ovaj spomenik, kao i da veliki broj ljudi uopšte ne zna da se spomenik zločincima podiže.

Tribina je počela nešto posle 19 časova, a završena u potpunom mraku, budući da ispred Srpskog narodnog pozorišta ulična rasveta nije bila uključena, iako je u neposrednoj blizini ona radila potpuno normalno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare