Tri godine od napada na mladića zbog majice, okrivljeni od prvog dana na slobodi

Vesti 09. maj. 202219:20 > 19:245 komentara
Podeli:

Skoro tri godine su prošle od napada na 28-godišnjeg mladića na keju u centru Niša zbog toga što nije hteo da skine majicu sa antifašističkom porukom. Sudski postupak ni blizu kraja. Održana su samo četiri ročišta otkako je počeo glavni pretres, šest je odloženo. Čovek koji je izbo Uroša Janjića od prvog dana je na slobodi. Posle napada, krajem juna 2019, u Nišu je održana i prva antifašistička šetnja.

Antifašistička šetnja na mestu napada na Uroša Janjića. međutim, čulo se i: „Živeo Nedić! Živeo Ljotić! Srbija Srbima!“

To je trenutak kada se Uroš Janjić susreo sa ekipom na keju, tokom prve šetnje protiv „narastajućeg fašizma“ u Nišu, nedugo pošto je uboden nožem na istom tom mestu, zato što je odbio da skine majicu sa antifašističkom porukom.

„Svi ti ljudi koji su tada delili nacističke pozdrave, a sedam dana pre toga ili koliko su izboli Uroša nožem, oni sad mogu da se sretnu na keju, ovde gde mi stojimo, u kafiću, na žurci…“, izjavio je Srđan Nonić, bivši odbornik i aktivista Niške inicijative.

Od napada su prošle tri godine.

"Dovoljno da pravosudni sistem i sistem generalno odgovori kad je ovaj događaj u pitanju i prosto da se dobije sudski epilog. To je na više nivoa jako važno, pre svega iz perspektive žrtve", kaže Dragan Đorđević, jedan od osnivača Odbora za ljudska prava u Nišu i šef kancelarije.

Iz perspektive žrtve situacija izgleda kao da mu se stvarnost smeje u lice. To je bio kratak komentar sada 28-godišnjeg mladića iz Negotina. Protestnu šetnju tada je inicirao Srđan Nonić, u to vreme odbornik GG Niška inicijativa u lokalnom parlamentu.

"Taj incident koji se desio, to jest, to krivično delo napada i ubadanja nožem zbog majice je tipičan zločin iz mržnje. Društvo je trebalo da pošalje brzu, tačnu, konkretnu i jasnu poruku", smatra Nonić.

"Ovo, prema svim dostupnim informacijama, ne deluje kao komplikovan slučaj. Zna se šta se desilo, ko je naneo teške telesne povrede i izvršio ubadanje", dodao je Đorđević.

Glavni pretres je više puta je otkazivan, pa i 6. decembra prošle godine zbog odsustva sudije. Naredni termin bio je 2. februar ove godine, ali je ponovo pomeren za 11. mart, jer nisu ispunjeni uslovi za održavanje.

Iz suda su saopštili da je šest ročišta, od ukupno 10, tokom glavnog pretresa do sada bilo odloženo.

"Ročište za glavni pretres odlagano je usled nedolaska okrivljenih, dva puta zbog nedolaska oštećenog, kao i zbog sprečenosti postupajućeg sudije", kažu u sudu.

Napadač i saučesnici u pritvoru nisu proveli ni dan. Krivična prijava od policije do tužilaštva "putovala" je danima, a saslušanja osumnjičenih počela su tri i po meseca posle napada. tačnije u oktobru 2019.

Osnovni sud podseća da je optužni akt po kome rade - od 27. jula naredne, 2020. godine, pri čemu je prvo ročište održano pet meseci kasnije - 23. decembra 2020.

"Svaki protok vremena obesmišljava i tu pravnu satisfakciju. Naravno da je važno da na kraju žrtva dobije tu pravnu satisfakciju, ali na neki način obesmišljava i pravdu, a istovremeno se šalju loše poruke budućim nasilnicima", naglašava Đorđević.

Naredno ročište zakazano je za 6. jun.

Komentari

Vaš komentar