Trendafilova: Bez novih optužnica, suđenje Tačiju i ostalima je najveći slučaj

Vesti 23. sep 202212:32 0 komentara
Screenshot/ KoSSev/ YouTube

Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio, pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova. "Nikada nismo bili izloženi bilo kakvom pritisku, ili pretnjama. Svoj posao radimo apsolutno nezavisno, nepristrasno, pošteno i savesno. I to je zakletva koju smo dali pre preuzimanja sudijske funkcije", kazala je u intervjuu za KoSSev. Ona je navela da za sada nema novih optužnica, kao da je suđenje u slučaju Tači i ostali - najveći slučaj.

Upitana šta se trenutno dešava u Specijalizovanim većima, rekla je da trenutno imaju četiri predmeta sa osmoro optuženih. „Dana 18. maja došlo je do prve prekretnice u vezi sa našom pravosudnom delatnošću, kada je sudsko veće 2, u predmetu Specijalnog tužioca protiv gospodina Gucatija i gospodina Haradinaja, donelo prvu presudu kojom su njih dvojica osuđeni za krivična dela u vezi sa integritetom i tajnošću postupka, zastrašivanjem svedoka, krivičnim delima u vezi sa sprovođenjem pravde. Po jednoj od tačaka koje je izneo tužilac – odmazdi, nije bilo osuđujuće presude. Naprotiv, po ovoj tački, sudije su oslobodile obojicu – i gospodina Gucatija i gospodina Haradinaja. Sada je slučaj pred žalbenim većem. Naravno, imajući u vidu izuzetno intenzivan rad koji vode sudije Specijalističkih veća, očekujem da ćemo, možda, i doneti konačnu presudu“, rekla je.

Kossev: Za slučaj Gucati – Haradinaj?

„Da, za gospodina Gucatija i gospodina Haradinaja. Možda krajem godine ili u prvim mesecima sledeće godine. Ovo je prvi slučaj. Sudije pretresnog veća Jedan, predmet specijalnog tužioca protiv gospodina Mustafe, završile su sa završnim izjavama strana prošle nedelje. I sada sudije vredno rade na presudi. Niko ne zna, naravno, kakav će biti ishod ovog slučaja. U pravilniku o postupku i dokazima, koji je ekvivalent Zakoniku o krivičnom postupku u domaćem sistemu, mi – sudije smo vrlo ambiciozno odredili rok za donošenje presude od tri meseca, uz, naravno, mogućnost produženja. Ali uvek se u javnoj odluci moraju na odgovarajući način dati objašnjenja. Takođe se očekuje da će ponovo do kraja godine ili početkom sledeće godine sudsko veće doneti odluku o izricanju presude. Zatim, u sredu, se predmet tužioca protiv gospodina Šalje prebacio u isto sudsko veće 1. Dakle, u određenom vremenskom periodu sudije će istovremeno raditi na dva predmeta.  I poslednji, najveći predmet, protiv četvorice optuženih po četiri tačke za ratni zločin i šest tačaka za zločin protiv čovečnosti. Sa dosta dokaza, dosta svedoka, najverovatnije, ali ovo je samo očekivanje, nemam nikakve informacije, ovo je samo odluka sudije za prethodni postupak, možda do kraja godine, i opet, najkasnije početkom sledeće godine – ovaj predmet ide na suđenje. Dakle, tu stojimo“, navela je.

Ceo intervju za KoSSev pogledajte u videu:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!