Treći dan male mature, osmaci danas polažu kombinovani test

Vesti 25. jun 202107:53 > 14:261 komentar
Podeli:

Posle testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, osmaci trećeg dana male mature polažu kombinovani test od ukupno 20 pitanja iz pet predmeta - biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Osmaci su u sredu polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok su u četvrtak rešavali test iz matematike, objavio je RTS.

Povezane vesti:

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca polaže ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemijske situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, omogućava se polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala Moja srednja škola je od 26. juna do 3. jula 2021. godine, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

Ružić poželeo sreću svim učenicima

„Današnjim testom završava se polaganje završnog ispita. Svim učenicima želim puno uspeha na današnjem testu, kao i u nastavku školovanja“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Dodao je da je digitalizacija procesa završnog ispita koja se odnosi na postupak pripreme, pregledanja i obrade testova unapredila transparentnost i brzinu celog procesa.

Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i
14 bodova na kombinovanom testu, navodi se u saopštenju.

Profesorka biologije:

Snežana Romandić, profesorka biologije, kaže da kombinovani test, kao što je ministar najavio, nije bio težak i dodaje da to možda dovodi u pitanje zašto je morao da se radi ukoliko neće validno baždarati učeničko znanje.

„Ja bih poželela svim učenicima da upišu škole i da će oni koji imaju znanje uspeti da ga pokažu u narednim godinama. Iako svi govore da postoji dovoljno mesta, treba naglasiti da će biti pritisak na bolje škole i da zapravo možda ovakvim načinom mogu biti oštećeni oni koji imaju pravo znanje i koji su svoj uspeh stekli i mimo online nastave. Opšte je poznato da su proseci visoki na kraju školske godine kako prošle tako i ove“, kazala je profesorka.

Komentari

Vaš komentar