Treća epizoda „U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“, subota u 20h

Vesti 26. jan. 202211:07 > 17:01
Podeli:
u početku beše reč
Izvor: N1

Filmovi i TV serijali se uglavnom prave po knjigama. Ovo je serijal o nastanku i sudbini knjige koja je tokom osam i po vekova postala najvrednija srpska relikvija - koren srpske pismenosti. Dokumetarno-igrani istorijski triler koji pokušava da rasvetli sve čudne istorijske događaje koji su doveli do toga da Miroslavljevo jevanđelje postane zaštićeno od strane UNESCO kao svetsko kulturno dobro.

U trećoj epizodi vraćamo se u Prvi svetski rat i pronalazak Miroslavljevog jevanđelja u privatnim sanducima Kralja Petra. Tajno prenošenje Miroslavljevog jevanđelja preko albanskih planina zajedno sa državnom blagajnom. Putovanje na Krf i povratak sa vojskom u Srbiju.

Osvrćemo se i na sakrivanje Jevanđelja u Drugom svetskom ratu u Manastiru Rača ukraj Drine. Nemačke, partizanske i četničke portage za najvrednijom srpskim knjigom.

Otkrićemo i kako je Jevanđelje čuvano tokom komunističke vlasti? Kako to da je stajalo na podu depoa Narodnog muzeja i zašto je jedna kustoskinja na njemu držala noge dok sedi?

Govorićemo i o pljački novca iz fondova namenjenih Miroslavljevem jevanđelju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, raspadu SFRJ i prvim godinama vlasti Slobodana Miloševića.

Ovaj nagrađivani film režirao je Boško Savković koji je i koscenarista zajedno sa Veljko Topalovićem.

Narator filma je Predrag Miki Manojković, dok je muziku komponovao Zoran Kiki Lesendrić. Direktor fotografije je Vuk Dapčević.

„U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“ u subotu u 20 časova na TV N1.

Komentari

Vaš komentar