Nadležni različito o trećoj dozi vakcine, građani zbunjeni

Vesti 05. avg 202119:34 > 19:48 12 komentara

Prvo je bilo treća doza vakcine protiv koronavirusa za sve, a onda ipak samo za određene grupe stanovništva. Jedan deo nadležnih govori jedno, drugi drugo. Sve to građane tera na razmišljanje šta je tačno. A epidemiološka situacija se pogoršava. Zato, umesto da se priča o trećoj dozi, bolje bi bilo da se pronađe rešenje kako da se podstakne imunizacija sa prvom, koja je zastala, smatraju sagovornici N1.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je u julu svima koji su drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primili pre najmanje šest meseci, da prime i treću.

Ali, nedugo potom Krizni štab je odlučio da rukav treći put treba da zasuku samo posebne grupe obolelih. Sada kada je izvesno da stiže četvrti talas pandemije i brojevi rastu, i dalje je nejasno šta raditi.

Povezane vesti

Predsednik Udruženja infektologa Tomislav Preveden smatra da nema smisla razmišljati o buster dozama, kada je nedovoljan broj vakcinisanih sa prve dve.

„Gubimo vreme na tome što ne vakcinišemo ljude. I treba da se pozabavimo time kako motivisati ljude koji nisu vakcinisani da se vakcinišu“, rekao je Preveden.

Problem je i što nema dovoljno naučnih podataka o primeni treće doze, a pred građane se stavljaju sve teža i teža pitanja.

„Prvo je bilo koju ćete, da li ćete uopšte vakcinu, pa koju ćete, pa sad da li ćete treću dozu, pa koju ćete i tako dalje. Vakcine nisu bombone, one šarene, žute, zelene, plave, pa mi ćemo uzeti koliko nam se sviđa i poješćemo koju želimo“, naveo je farmakolog Radan Stojanović.

I dok većina zemalja čeka odgovore na ova pitanja, neke su već krenule sa dodatnom imunizacijom.

Rusija je pokrenula 1. jula vakcinaciju dodatnim vakcinama za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od COVID-19.

U Izraelu od 11. jula pacijenti čiji je imuni sistem ugrožen mogu da prime treću dozu vakcine kompanije Fajzer/Biontek.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein stavili su na raspolaganje prošlog meseca Fajzer vakcinu kao treću dozu za one koji su primili prve dve doze kineske vakcine Sinofarm, dok Velika Britanija planira kampanju za dodatnu vakcinaciju.

Nadležni da jasno saopšte odluku o trećoj dozi

Ipak, sagovornici N1 su mišljenja da je najbolje biti strpljiv i da građani ne treba mnogo da razmišljaju.

„Jednostavno, kad se skupi dovoljno informacija onda treba izaći u javnost i saopštiti – na osnovu toga i toga doneli smo odluku tu i tu“, smatra Stojanović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas da vakcina ima dovoljno i da se ne planira nabavka novih poput „Novavaxa“.

„Imamo dovoljno vakcina i za treću dozu vakcina, takozvanu ‘buster’ dozu. Uskoro, u četvrtom kvartalu treba da nam stigne i Moderna“, rekla je Brnabić.

A Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na donošenje moratorijuma na uvođenje treće doze vakcine, barem do kraja septembra. To će navode omogućiti svakoj državi sveta da vakciniše najmanje deset odsto stanovništva i da se fokusiraju na najugroženije grupe koje tek treba da prime prvo dozu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare