„Treba se boriti za novinarstvo“ – kako je govorio Veselin Simonović

Vesti 09. maj 202219:30 > 10. maj 2022 09:12 1 komentar

Direktor i glavni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je iznenada u 63. godini u Beogradu. Kolege sa kojima je radio kažu da je otišao veliki čovek srpskog novinarstva.

Povezane vesti

Otišao je naš Vesa – tako su se novinari lista NOVA – na naslovnoj strani oprostili od svog direktora i urednika. Oni koji su sa njim radili kažu da je bio oštar i pravedan čovek, ali i pravičan kritičar aktuelnih društvenih i političkih zbivanja u Srbiji.

„Pamtim taj osmeh, ja bih rekao bradatog dečaka koji je upravo u ovu kancelariju ulazio svakodnevno upravo sa tim osmehom – uvek, kakva god da je situacija bila ispred njega je išao osmeh, znao je da plane, znao je da bude oštar, retko je bilo da nije bio u pravu“, rekao je Ranko Pivljanin, urednik lista NOVA.

Veselin Simonović u istoriju srpskog novinarstva ostaje upisan i kao čovek sa najdužim stažom glavnog urednika u Blicu. Na tom mestu je rado punih 17 godina. Pre toga je radio u Borbi i Vremenu.

„On je bio čovek štampane reči, čovek koji je razmišljao o naslovima i koji je u tim naslovima zapravo davao srž samih vesti. Mnogo generacija novinara je prošlo kroz njegovu učiteljsku palicu i mislim da će urednik kao što je Veselin Simonović mnogo nedostajati srpskom novinarstvu“, rekao je Igor Božić, direktor TV N1.

Kroz svoju novinarsku karijeru Simonović je neretko ukazivao na to sa čim se sve susreće srpsko novinarstvo.

„U Srbiji se naziva novinarima i urednicima i razni neki proizvodi koji se plasiraju po koscima se nazivaju mediji, ali to prosto nije novinarstvo i to nikad neće biti novinarstvo i ti ljudi su zapravo sluškinje vlasti, ali ja mislim da se treba boriti za profesiju ma kakav status imali u društvu“, govorio je Veselin Simonović.

Povodom smrti glavnog urednika portala Nova.rs, saučešće porodici i kolegama uputio je Dragan Šolak, osnivač Junajted grupe.

„Veselin Simonović je bio veliko ime srpskog novinarstva, neizmerno hrabar urednik i novinar čije je iskustvo pomoglo da pokrenemo portal Nova.rs koji je za kratko vreme uspeo da postane prepoznatljiv i van granica Srbije. Bio oštar, ali pravičan kritičar aktuelnih društvenih i političkih zbivanja u Srbiji i bili smo zaista ponosni kad je postao deo našeg tima profesionalnih i nezavisnih medija“, rekao je Šolak.

Zbog rada u nezavisnim medijima, Veselin Simonović je često bio kritikovan.

„Nažalost, u tabloidima je prošao kroz jednu kampanju uvreda, laži, ali to ne govori o Veselinu ništa, govori o tome koliko je Veselin u jednom teškom vremenu u jednoj groznoj medijskoj situaciji pokušavao da radi novinarstvo profesionalno i etički“, kaže Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme.

Profesionalnost na visokom nivou posebno su cenili predstavnici Junajted medije.

„Izgubili smo divnog kolegu, saradnika, prijatelja. Vesa je decenijama bio jedno od najznačajnijih imena srpskog novinarstva. Novinar i urednik britkog pera i čvrstog karaktera, poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu. Bila je čast i privilegija raditi sa njim i gledati kako iz dana u dan njegov i naš portal Nova.rs postaje jedan od najkredibilnijih izvora informisanja kako u Srbiji, tako i u regionu“, naveli su iz Junajted medije.

Tokom ratnih godina, Veselin Simonović je bio dopisnik iz Ljubljane. Od „Blica“ je napravio najtiražnije novine, a portal blic.rs je u vreme dok je on bio glavni urednik postao najposećeniji portal u Srbiji i regionu. Vodio je novine i u vreme bombardovanja 1999. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare