Transplantacije organa ponovo u KC Vojvodina posle više od godinu dana

Vesti 07. jun. 202115:351 komentar
Podeli:
Vojvodina korona
Izvor: N1

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Kliničkog centra Vojvodine (KCV) tokom poslednjih nedelju dana su obavljene tri transplantacije burbega živog srodnog davaoca organa, saopštio je Klinički centar. Te procedure koje su za KC Vojvodine rutinske, obavljene su prvi put ove godine, posle pauze zbog epidemije koronavirusa u poslednjh godinu i po, što je izazvalo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV.

U saopštenju se navodi da su svi davaoci i primaoci bubrega pod kontrolom, da je dobra fukcija transplantiranih organa i povoljan klinički posleoperativni tok i davalaca, i primalaca organa.

Dodaje se da su transpalntacije obavljene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja infekcije koronavirusom – uz vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja, negativne PCR testove, striktnu izolaciju pacijenata.

U KC Vojvodine od ove nedelje ponovo je počeo proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa preminulih osoba i moždane smrti, što je ključni korak za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar