Transparentnost Srbija: Nezakonitosti tokom izgradnje železničke stanice Prokop

Vesti 22. jan 202115:19 1 komentar
N1

Republička direkcija za imovinu je, sudeći po raspoloživim podacima, nezakonito odabrala privatnog partnera za zajedničku izgradnju zgrade železničke stanice "Beograd–Centar" (Prokop), parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja, ocenila je Transparentnost Srbija.

„Ne samo da je ovo kršenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu prošlo bez reakcije drugih državnih organa, već su u njemu učestvovali i predstavnici Vlade, Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda, Državnog pravobranilaštva, preduzeća Infrastrukture železnice Srbije i preduzeća Beograd čvor, koji su dali članove komisije za izbor ponudjača“, navodi se u saopštenju TS. Ta organizacija je podsetila da je Direkcija za imovinu 16. jula 2019. raspisala javni poziv „potencijalnim partnerima“ da upute pismene ponude za izgradnju stanične zgrade, parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja.

Pozivom je bilo precizirano da bi Republika Srbija uložila zemljište i omogućila izgradnju, a privatni partner bi pribavio dokumentaciju i finansirao izgradnju.

„Da ovo nije bio samo neobavezujući poziv za iskazivanje interesovanja, svedoči i činjenica da se u oglasu navodi da će nakon analize, biti odabrana najpovoljnija ponuda, što je očigledno i učinjeno“, istakla je TS i navela da je zaključen „Okvirni ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta železničke stanice, parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja na ploči i prenosu prava na nepokretnostima izmedju Republike Srbije i Railway City d.o.o. Beograd, kao investitora“.

Taj ugovor, po oceni TS, nesumnjivo predstavlja javno-privatno partnerstvo (JPP), pa je u skladu sa Zakonom o JPP i koncesijama iz 2011. morao biti sproveden drugačiji postupak.

Kako je objašnjeno, po zakonu je projekat trebalo da prvo odobri Кomisija za javno-privatna partnerstva, a zatim je morao da bude sproveden postupak nabavke, gde bi kriterijumi za odabir partnera bili precizno odredjeni, u kojem bi postojala zaštita prava ponudjača, što nije uradjeno.

„Takav postupak bi garantovao i javnost ključnih informacija o sprovedenom postupku, obavezama privatnog partnera i ulaganjima države, koja sada nije obezbedjena“, ukazala je TS i zatražila, zajedno sa ;Кoalicijom za nadzor javnih finansija, da Vlada Srbije hitno učini javno dostupnom svu dokumentacju kao i ugovor sa preduzećem Railway City.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare