Transparentnost: Grčić ne može da bude razrešen, jer od 2017. nije direktor EPS

Vesti 15. dec 202114:32 29 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Milorad Grčić u ovom trenutku ne može da bude ni razrešen, niti može da podnese ostavku na mesto v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), jer on to nije već četiri i po godine, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija i ukazala da je njemu mandat prestao još 23. marta 2017.

Transparentnost je, povodom otvaranja pitanja odgovornosti Grčića za stanje u EPS, pozvala Vladu Srbije da obezbedi makar elementarnu zakonitost rada u javnim preduzećima i da imenuje direktore izabrane na javnim konkursima.

Povezane vesti

„Grčić je građanin koji nema ništa veća prava da upravlja najvećim srpskim javnim preduzećem od bilo kog drugog građanina i jedino što može da učini je da prestane da se lažno predstavlja i neosnovano upravlja tim preduzećem“, ocenila je Transparentnost.

Ističu da ni Vlada Srbije ne može da ga razreši sa funkcije koja je prestala, već samo da donese rešenje kojim se konstatuje da mu je mandat prestao 23. marta 2017.

„Tada je, naime, isteklo 12 meseci otkako je Grčić imenovan za vršioca dužnosti a Zakon o javnim preduzećima propisuje da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine i da isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora“, ističu u saopštenju.

U EPS je, kako kažu u Transparentnosti, konkurs za izbor direktora raspisan 23. marta 2016. godine, istog dana kada je umesto smenjenog Aleksandra Obradovića za v.d. direktora postavljen Grčić, ali da taj konkurs do danas nije okončan, kao ni sledeći, raspisan 24. marta 2017. godine.

Ukazali su i da uspostavljanje i funkcionisanje pravne države u ovoj oblasti podriva ne samo to što Vlada ne ispunjava svoju zakonsku obavezu, već i to što o kadriranju u javnim preduzećima odlučuje predsednik države, koji za to nema nadležnosti.

„Njegova poruka Grčiću na sednici Vlade protumačena je kao poziv da podnese ostavku, a sam je pre nepune dve godine izjavio da ‘ne da v.d. direktore’, jer ih je lakše kontrolisati nego direktore izabrane na konkursima“, navode iz Transparentnosti.

Smatraju da je Grčić, prema dostupnim podacima, nezakonito imenovan za vršioca dužnosti 2016. godine, jer nije ispunjavao uslov od pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje.

„Pre četiri godine privatni fakultet iz Sremske Kamenice EDUCONS je, u odgovoru na zahtev Istinomera, objavio da je Grčić diplomirao u aprilu 2012. godine“, navode iz Transparentnosti.

Upozoravaju i da od 34 preduzeća u vlasništvu države, na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima za izbor direktora, na rukovodećem mestu u 22 preduzeća su ljudi kojima je istekao mandat direktora ili v.d. direktora, a nekima od njih i pre više od sedam godina.

Podsećaju i da su o stanju u EPS pod Grčićevim rukovodstvom i o lažnom prikazivanju dobiti na uštrb investicija, kao i o partijskom zapošljavanju pisali u studiji „Elementi zarobljene države u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare