Trajković: Kosovske institucije ne reaguju odlučno na zaštiti srpske zajednice

Vesti 22. jul. 202109:103 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Kosova je ušla u bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, čije se institucije očajnički bore protiv srpske simbolike, izjavila je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

„Vlada Kosova se služi lažnim istorijskim činjenicama i aktivno dezinformiše kosovsko društvo. Narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje i ide put kulturocida“, ukazala je Trajković za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

Upitana o bezbednosti Srba, ona je odgovorila da se nesigurnost oseća gotovo na svakom koraku, a ogleda se, pre svega, kroz institucionalnu nesigurnost, „osećaj da nam niko neće priteći u pomoć ako nam pomoć zatreba“.

„Jer mi trenutno na Kosovu imamo jednu apsurdnu situaciju gde institucije koje su zakonom dužne da vas zaštite to, nažalost, ne rade. Jednostavno, kosovske institucije ne reaguju, ili ne reaguju dovoljno odučno, da spreče pritiske i osude učestale incidente protiv srpske zajednice“, smatra Trajković.

Prema njenoj oceni, „ovakva neodgovornost i ekstremizam stvaraju pogodno tle za pojavu drugog ekstremizma – ekstremizma sa islamskim prefiksom – jer se naša crkva i monaštvo, kao najvidljiviji predstavnici hrišćanske tradicije na Kosovu, konstantno demonizuju u javnosti“.

Multietničnost Kosova je već na donjoj granici, predočila je Trajković, ali je istovremeno primetila i da su incidenti protiv Srba na Kosovu ovih dana jako medijski eksploatisani u Srbiji.

Kako je objasnila „takvi medijski naslovi izazivaju negativnu reakciju Srba u Srbiji, dižu temperaturu i podižu nacionalističke strasti, što bi takođe trebalo zabrinuti sve koje prate region“.

„Na Balkanu svaka nacionalistička akcija uvek rađa reakciju“, podsetila je Trajković, koja nije očekivala da će se i Kurti i Osmani na dnevnom nivou baviti antisrpskom propagandom i podizanjem nacionalističkih strasti koje najdirektnije ugrožavaju bezbednost srpske zajednice.

Prema njenim rečima, paradoksalno je da Kurti uporno govori da su mu pregovori sa Srbijom nisko na listi prioriteta, ali od dolaska na vlast, on se Srbijom jedno i bavi.

„Može se desiti da Kurti ugrozi sopstvenu poziciju moći kada se bude otkrilo da zapravo nema kontrolu nad ekstremistima koji mogu destabilizovati Kosovo“, predvidela je Trajković i upozorila da je on započeo jedan veoma opasan proces i po kosovske Srbe, a i po sebe.

Za srpsku zajednicu na Kosovu ona je rekla da je u Evropi jedinstvena po tome što joj se, bez posledica, mogu negirati najosnovnija prava, uključujući pravo na imovinu i jednakost pred zakonom.

Komentari

Vaš komentar