Tragedija na Pešteru: MO o toku istrage ćuti, Ponoš kaže – saopštenje sramotno

Vesti 29. jun 202119:52 > 22:02 34 komentara

Pet dana posle smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića i dalje nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je pred vežbu Munjeviti udar na Pešteru, život izgubio podoficir sa 19 godina besprekorne službe. Ministarstvo odbrane najpre je saopštilo da je Stojkoviću iznenada pozlilo, da bi dan kasnije predstavnici Narodne stranke objavili da je Stojković nastradao jer se u borbenom vozilu tokom izvođenja vežbe iznenada aktivirao protivpožarni aparat koji je, kako navode, ugušio starijeg vodnika.

I pored toga što je u odgovoru kanalu News Max Adria Ministarstvo odbrane priznalo da se u vozilu u kome je bio stariji vodnik Dejan Stojković aktivirao protivpožarni aparat, na sajtu Ministarstva četiri dana kasnije i dalje stoji saopštenje u kome se taj detalj ne pominje.

Povezane vesti:

„Tokom realizacije planiranih vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Formulacija „iznenada pozlilo“ sramotna je, kaže bivši načelnik Generalštaba i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš koji iznosi i saznanja da je stariji vodnik Stojković pre pogibije pomogao ostalim članovima posade da napuste borbeno vozilo.

„To je skandalozan pokušaj manipulacije. Nije isto ako je čovek preminuo nakon što mu je pozlilo zbog lošeg zdravstvenog stanja ili je poginuo izvršavajući zadatak, ali odgovornost uvek mora da se utvrdi“, smatra Ponoš.

Vojni komentator Aleksandar Radić za N1 kaže da se tragedije poput te, pred vežbu na Pešteru, događaju i da je posao vojnika skopčan sa rizicima, ali da nije u tome problem.

„Problem je komunikacija s javnošću. Sad je toliko jako nastojanje da se stvori lepa slika za političare, za prezentaciju da više ni žrtve nisu bitne. Umesto da se prvo kaže, čovek prema kome imamo poštovanje je nastradao, kakve god da su okolnosti, razjasnimo šta se desilo, idemo dalje onda. Vojska mora da funkcioniše i pored gubitaka“, ocenjuje Radić.

Javnost mora da zna šta se dogodilo, naglašava Radić.

„Ako bi se analizirao medijski sadržaj koji je pratio „Munjeviti udar“ na Pešteru, videćete da su četiri petine medijskih napisa posvećene u stvari političarima. Nemate vi tu vojske, samo i isključivo bombastične priče i merenje jesmo li najjači u regionu. I tu sada običan čovek postaje nebitan“, kazao je Radić.

N1 je postavio pitanja Ministarstvu odbrane o toku istrage smrti starijeg vodnika Stojkovića, odnosno o tome da li se aktivirao PP aparat, da li je bio ispravan i da li je to uticalo na ishod – nikakav odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare