Tošković o pismu: I patrijarh profesor BU, nadam se da će pomoći

Vesti 09. apr. 202113:27 > 16:06
Podeli:
Oliver Tošković
Izvor: N1

Docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković podsetio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o pismu koje su profesori BU uputili patrijarhu, da je i patrijarh redovni profesor BU. "Nadam se da će pre svega razumeti svoju ulogu kao neko ko je istovremeno i poglavar crkve i naš kolega s Univerziteta, imati snage da na neki način pomiri ta dva stanovišta, na dobrobit svih. Ja mogu samo da izrazim jednu vrstu nade i vere da će osoba koja baš u svom identitetu sadrži obe ove strane, naći dovoljno snage i vere, kao što ja verujem u njega da zapravo pomogne da se ovo reši", kaže Tošković.

Osamdeset profesora Beogradskog univerziteta obratilo se patrijarhu Porfiriju, koji je i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, pismom „kao svedoci duboko onespokojavajuće situacije na PBF“ i pozvali ga da se založi za zakonom zajemčene akademske slobode.

Jedan od potpisnika je i Tošković.

„Namera nam je bila da nekako apelujemo i ukažemo na to da nekoliko kolega sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta trpi posledice jedne neusklađenosti dva statuta, odnosno statuta samog fakulteta Bogoslovskog i Univerziteta u Beogradu. Postoji to dodatno pravilo da svaki nastavnik PBF mora da dobije blagoslov patrijarha i Sinoda, što je na neki način, kako većina nas smatra na UB, kršenje autonomije univerziteta, jer jedna institucija koja je izvan fakulteta, crkva, odnosno Sinod, na neki način utiče na izbor nastavnika na samom Univerzitetu“, kaže on.

Povezane vesti

Kako je rekao, nada se da će odgovor stići, jer je i „sam patrijarh takođe profesor Univerziteta“.

„Nadam se da će se konsultovati i zauzeti za svoje kolege, za one koji su trenutno u problemu, a tako i za buduće. Mi smo hteli da ovo pismo bude javno, da upoznamo javnost s tim što se dešava“, kaže on.

Istakao je da „mogu da shvate da taj fakultet ima svoje specifičnosti“.

„Ali ne smeju biti tolike da ugroze i stave profesore u drugačiji položaj od ostalih nastavnika. Nikako ne sme da bude taj uslov kao najvažniji, odnosno da bez blagoslova ne može niko da bude nastavnik, niti student. Još je veći problem povlaćenje blagoslova, što se nekim kolegama nažalost desilo“, kaže on.

Takva varijanta tvrdog odnosa prema blagoslovu, navodi, nije postojala ni pre Drugog svetskog rata.

„Rektorat jeste reagovao, rektorka je sve vreme upućena, imala je nekoliko inicijativa, na Univerzitetu je postojalo telo koje je pokušalo da reši ovaj problem . Rektorat je čak poručio fakultetu da usaglasi svoj statut sa statutom univerziteta, smatramo da treba još da rade, ne sumnjam da hoće. Većinski stav odeljenja za psihologiju je da treba da uputimo zvaničan poziv rektoratu“, kaže.

Ovaj predlog zakona koji je sada u javnoj raspravi, navodi, prema njihovom uverenju je „na strani Sinoda i crkve“.

„On pojačava instituciju blagoslova, do te mere u kojoj nije postojala ni pre Drugog svetskog rata, smatramo da bi bilo dobro da Ministarstvo prosvete odreaguje, odnosno da se uvaže argumenti svih strana i da se uključi i Univerzitet u tu raspravu i u konačnu formulaciju predloga zakona. Ne znam da li će ministarstvo to uraditi, ali bilo bi loše da Ministarstvo prosvete i nauke na neki način uvažava argumente crkve i gura samo jednu stranu priče u zakonska rešenja, a ne poštuje naše argumente koji se tiču fakulteta koji je deo univerziteta“, kaže on.

Ponovio je da je patrijarh i redovni profesor BU.

„Nadam se da će pre svega razumeti svoju ulogu kao neko ko je istovremeno i poglavar crkve i naš kolega s Univerziteta, imati snage da na neki način pomiri ta dva stanovišta, na dobrobit svih. Ja mogu samo da izrazim jednu vrstu nade i vere da će osoba koja baš u svom identitetu sadrži obe ove strane, naći dovoljno snage i vere, kao što ja verujem u njega da zapravo pomogne da se ovo reši“, kaže Tošković.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar