Toskić: Kontrola kamerama zaposlenih u DZ Stari grad – prekomerna

Vesti 10. maj. 202214:20 > 15:147 komentara
Podeli:

Dom zdravlja Stari Grad u Beogradu obavestio je zaposlene u toj ustanovi da namerava da kontroliše njihov dolazak na posao koristeći kamere za prepoznavanje lica. Ana Toskić iz organizacije Partneri za demokratske promene kaže da je primena kamera u ove svrhe prekomerna, nepotrebna i bez pravnog osnova.

Pročitajte još:

Toskić je za N1 objasnila da je u ovom slučaju diskutabilan pravni osnov za obradu biometrijskih podataka zaposlenih u svrhu kontrole njihovog dolaska na posao.

„To bi podrazumevalo da neki zakon propisuje da se ovakvi podaci obrađuju u ovakve svrhe, što nije slučaj. Druga mogućnost je da zaposleni daju pristanak, ali to je problematično… Govorimo o radnom odnosu gde ne postoji ravnopravnost“, napominje sagovornica N1 i pita da li bi zaposleni trpeo neku posledicu ili bio udaljen ukoliko bi odbio da pristane na obradu svojih podataka.

Ona dodaje da je ovakva obrada podataka prekomerna i nepotrebna.

"Dok postoji neki manje invazivan način da se ostvari ista svrha, kontrola dolaska na radno mesto, poslodavac treba da pribegava takvom mehanizmu", kaže Toskić.

Sagovornica N1 je rekla da su se obratili povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, tražeći da se izvrši vanredni nadzor u Domu zdravlja Stari grad.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar