Tošić: Beskućnici bili razvrstani kao poslednja grupa za vakcinaciju

Vesti 30. jul. 202112:31 > 12:492 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Beskućnici su bili rasvrstani kao poslednja grupa za vakcinaciju, što pokazuje gde je u našem društvu ova grupa dece, ljudi i porodica na skali prioriteta, izjavio je direktor Svratišta za decu Marko Tošić.

On je u serijalu razgovora Destinacija ukazao da institucije tokom pandemije nisu dale odgovarajući odgovor na potrebe korisnika Svratišta.

“Ne mogu da kažem, postojale su neke ideje i inicijative, što državnog aparata, što međunarodnih donatora, kompanija i građana da se pomogne i da se poboljša situacija posebno u tim teškim okolnostima”, rekao je Tošić.

On je naglasio da su najveću pomoć dobili od Delegacije Evropske unije (EU), Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i međunarodnih donatora, poput Save the children.

Iako su se obraćali Sekretarijatu socijalne zaštite, Gradu Beogradu i različitim ministarstvima, nisu dobili nijedan odgovor, već su ostavljeni da se sami snalaze sa korisnicima usluga, ukazao je Tošić.

Sa druge strane, društvo je odreagovalo drugačije, rekao je on i precizirao da je pomoć stizala i od građana koji su ponudili volontersku pomoć, ali i od raznih kompanija.

Prema njegovim rečima, od pojave pandemije do danas, pomogao je veliki broj ljudi, koji i dalje pomažu.

Ipak, sistemska pomoć je izostala, pa je obrazovanje za decu iz Svratišta bilo ukinuto onog trenutka kad je nastava organizovana posredstvom televizije i interneta, jer većina njih nema televizor, internet ili kompjuter, rekao je Tošić.

Kako je napomenuo, nije sve ni u tehničkim uslovima, jer oni dolaze iz porodica uglavnom nepismenih roditelja i odrastali su i živeli u istim uslovima.

Nisu imali mamu i tatu da im pomažu da savladaju gradivo ili razumeju nastavnike koji na televiziji govore o gradivu”, obrazložio je Tošić i predočio da će posledice tih propusta biti ogromne i da će se osetiti u budućnosti.

Uprkos tome što je u uslovima vanrednog stanja bilo teško doneti odluku o zatvaranju Svratišta na određeno vreme, koje nije bilo zatvarano još od osnivanja 2007. godine, ta ustanova je morala da smanji broj zaposlenih i dece koja tu borave.

„Korona nije anulirala sve druge probleme tih ljudi“

“Sva ta deca su ostala na ulici ili u neformalnim, substandardnim, negihijenskim naseljima koja su jednako štetna i loša kao da živite na asfaltu, ulici, trotoaru ili bilo gde drugde”, ukazao je Tošić.

U Svratištu su bili svesni da ostavljaju decu u uslovima u kojima će se pojaviti neka druga bolest i drugi rizik, jer korona nije anulirala sve druge probleme koje donosi život u takvim uslovima, rekao je on i ocenio da je zato bilo nemoguće da zatvore vrata na duži vremenski period,

Osvrćući se na kampanju “Ostani kod kuće”, Tošić je objasnio da to podrazumeva da „imamo kuću“, ali da većina njihovih korisnika živi u improvizovanim barakama napravljenim od kartona, plastike ili drveta.

Imaju samo jednu sobu, u kojoj višečlana porodica živi bez struje, tekuće vode i osnovnih uslova za život, opisao je Tošić i napomenuo da postoje i oni koji nemaju ni takve uslove, nemaju ni baraku i žive na ulici.

Za njih je bilo apsolutno nemoguće da ostanu kod kuće, jer je nisu ni imali i dan danas je nemaju, naglasio je on i podsetio da je bilo je slučajeva kada su deca bez krova nad glavom zatečena na ulici u vreme policijskog časa.

Policija nije znala šta radi sa njima, jer nije imala gde da ih vrati, zbog čega su deca kažnjavana zato što su se zatekla na ulici u vreme zabrane kretanja, izjavio je Tošić.

Prema njegovim rečima, dok smo mi svakog dana mogli da peremo ruke i održavamo ličnu higijenu, to za neke ljude u ovoj državi i dalje nije moguće.

Ne samo za one koji žive u neformalnim naseljima i koji su romske nacionalnosti, već i za mnoge ljude koji žive u selima i ruralnim sredinama, zato što je siromaštvo i dalje ogromno, zaključio je Tošić.

Komentari

Vaš komentar