Toplotni talas stigao i u Srbiju, stručnjaci savetuju – rashlađujte se postepeno

Vesti 21. jul 202219:16 7 komentara

Toplotni talas koji je stigao u Srbiju zadržaće se, prema prognozama meteorologa, do kraja meseca. Temperatura i do 40 stepeni moguća je za vikend. Lekari ukazuju da bi trebalo izbegavati sunce u najtoplijem delu dana, ali da je potrebno rashladiti prostorije i ukoliko ostanete kod kuće.

Neki poslovi čini se ne mogu da čekaju ni na temperaturi iznad 35 stepeni.

Povezane vesti

Pitali smo radnike na ulici kako podnose vrućinu.

„Veoma dobro“.

A vi?

„Takođe“.

Recite mi je l’ pravite neke pauze u toku dana malo veće?

„Uvek, uvek, mora. Pola sata radimo, pet minuta odmaramo, hladna vodica, tamo u ‘ladovinu i tako“.

„Odmorimo pomalo, kako se umorimo, tako“.

Građani kažu da spas od vrućine traže na nekom od gradskih kupališta, uz hladne napitke.

„Pravimo se ludi da nema vrućine, ali sad bežimo kući“, kaže jedna žena.

Druga dodaje da idu, takođe, na bazen.

„Hladno pivo, bazen i to je to“.

A upitani ima li klime u autobusu, kažu:

„Pa zavisi, u ovim novijim da, u onim starim ne“.

„Ne hladi baš mnogo, ali dovoljno ako čovek ne preteruje“.

„Uglavnom ima, uglavnom, retko, ova dvojka možda stara, pa to ne, ali ima“.

Imaće još i tropskih dana – kažu meteorolozi. Već za vikend i do 40 stepeni. Nakon toga samo prividno zahlađenje od nekoliko stepeni, a zatim novi rast temperature.

„To je otprilike prognoza za nekih 10-ak dana. Jednostavno bićemo u toplotnom talasu, temperature će biti izuzetno visoke, značajno iznad proseka za ovo doba godine i to je prognoza, i dalje, nažalost, bez ozbiljnijih padavina“, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

Vrhunac maksimalne temperature u Srbiji je, kaže, na prelasku između jula i avgusta.

„Tako da se, nažalost, ove godine desilo da u tom prelasku se dešava baš i ovaj intenzivni toplotni talas i zbog toga imamo tako očekivane temperature. Ali, verovatno kako budemo ušli malo ozbiljnije u avgust možemo očekivati i neke prijatnije temperature i malo prijatnije vreme“, ocenjuje Đurđević.

Pozivi stižu i na brojeve telefona hitne pomoći.

„U dnevnim smenama, recimo juče, od 130 poziva, 56 je bilo na javnim mestima, ako izuzmete saobraćajne nezgode i nesreće, onda su to najčešće kolapsi… Mi samo možemo da vam kažemo da u ovom periodu kada je ovakvo vreme više zovu određene grupe pacijenata. Činjenica je da najviše zovu u letnjem periodu kardiovaskularni pacijenti“, kaže doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Sunce bi, dodaje, trebalo da izbegavamo svi, bez obzira na zdravstveno stanje u periodu od 11 do 16-17h. Rashlađivati se postepeno, ne odjednom, savet je lekara.

„Da, čak i ako ste kod kuće i ako je jako toplo u stanu vaše srce trpi. I to se strašno bori da održi unutrašnju temperaturu i sve procese koji jedino na toj temperaturi mogu da se odigraju…
Nisam ja rekla da je sedenje pod klimom zdravo, ali kad merite šta vam više ugrožava zdravlje, onda je to sigurno – da prevelika toplota“, ukazuje Stefanović.

Ta toplota će, prema procenama meteorologa, biti sve veći problem u narednim godinama. Zbog klimatskih promena toplotni talasi će stizati sve češće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare