Tončev: Žene više zlostavljane u nerazvijenim sredinama – boriti se protiv toga

Vesti 18. jan. 202116:072 komentara
Podeli:
rodna ravnopravnost
Izvor: Vlada Srbije

Žene su više zlostavljane u nerazvijenim sredinama i ređe se odlučuju da prijave nasilje, a moj zadatak, i kao čoveka i kao ministra, je da se borim protiv toga, rekao je ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev tokom Društvenog dijaloga o rodnoj ravnopravnosti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tončev se pozvao na podatke Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da žene koje žive u seoskim područjima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava, kao i da su rodne razlike i nepovoljan položaj žena značajnije izraženi u južnom i istočnom delu Srbije.

„Na svima nama je da ostanemo odlučni u borbi protiv nasilja nad ženama, a jedan od ciljeva Vlade, kao i mog kabineta, biće uzdizanje nerazvijenih i devastiranih jedinica lokalnih samouprava, jer stvaranjem preduslova za održivi ekonomski razvoj stvaramo i bolje mesto za život, ali i bolje društvo“, rekao je Tončev.

On je ocenio da je „put dostizanja rodne ravnopravnosti dug i složen“, i da „zahteva angažovanje svih institucija, građanki i građana Srbije“, ali da „samo na takav način možemo stvoriti rodno senzitivno društvo kojem težimo“.

Komentari

Vaš komentar