Tona mrtve ribe plutala Moravicom, meštani krive MHE, rukovodstvo negira krivicu

Vesti 09. avg 202219:32 9 komentara

Usled naglog povećanja vodostaja, od skoro dva metra visine, na reci Moravici, u delu gde ona protiče kroz teritoriju Arilja, došlo do uginuća velike količine ribe u reci. Ekološki aktivisti kažu da je pomor uzrokovalo naglo ispuštanje vode i nanosa iz vodozahvata male hidroelektrane Brusnik. Iz ove MHE kažu za N1 da je Moravica zatrovana otpadom koji se u nju baca.

Meštani priobalja Moravice ne pamte da je ikada bilo tolikog pomora ribe. A ni da u ovoj reci ima toliko ribe. Kažu da je više od tone mrtva riba plutala Moravicom.

Milutin Mitrović iz sela Trešnjevice kaže za N1 da se mrtva riba belila na površini reke kao da je pao sneg.

„Odjednom je krenula voda. Imalo je sto kubika stabala. Da sam bio dokon da izvlačimo, ne bih išao u šumu. Odjednom je skoro tri metra izašla. Toliko se digao nivo. Da su mi deca bila na obali, a oni pustili vodi, ne bi ih našao nikada“, kaže Milutin Mitrović iz sela Trešnjevice.

Kao jedan od razloga uginuća smatra se naglo ispuštanje vode i akumiliranog ulja u vodozahvatu male hidroelektrane Brusnik.

„To je uzrokovalo nedostatak kiseonika i uginuća ribljeg fonda. U čitavoj dužini, oko sedam kilometara, do sastava Rzava i Moravice, možemo da kažemo da ne postoji živi svet“, objašnjava Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

Iz MHE Brusnik demantuju optužbe da su oni krivci za pomor ribe.

Menadžment ove MHE u odgovoru poslatom N1 kažu da zbog niskog vodostaja i malog priliva vode ne rade više od dve nedelje. Kako objašnjavaju, svake godine u sušnom periodu se na elektranama radi obavezni godišnji remont. U tu svrhu je otpočeto sa kontrolisanim ispuštanjem akumulacije. Kažu da je reka pretvorena u otvorenu kanalizaciju i da uzvodno skoro sve fabrike i domaćinstva svoju kanalizaciju izlivaju u reku. Rekli su da su pre samo desetak dana imali i mrtve životinje koje je neko bacio u reku Moravicu, a koje je voda donela u jezero.

Nakon što je pre dve godine došlo do urušavanja magistralnog puta Požega – Ivanjica, zbog velikih padavina i potkopavanja obale, meštani su prstom upirali na MHE Brusnik.

Iz ove MHE kažu da se ne može reći da je elektrana krivac za to, zato što u vreme oštećenja puta nije ni postojala. Kažu da je jedini krivac bio brz porast nivoa reke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare