Tokom dva mandata premijerka Brnabić nijednom nije bila na Kosovu

Vesti 17. avg 202222:09 21 komentara
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ana Brnabić, koja obavlja funkciju premijerke Srbije, tokom svoja dva mandata na tom položaju, od 2017. do sada, nije bila na Kosovu i Metohiji, iako ga smatra delom teritorije Srbije. Sve je zasad ostalo na planovima iz 2017. kada je, gostujući na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, najavila da planira da poseti Kosovo ali nije precizirala kada, piše Danas.

Dok u Vladi i kabinetu Brnabić ćute upite Danasa, odnosno zvanično ne demantuju niti potvđuju ovu informaciju i ne daju razloge zbog kojih Brnabić nije bila u zvaničnoj poseti KiM, to za Danas potvrđuje bivši ministar za KiM Goran Bogdanović.

Odgovor Danas nije dobio ni na pitanje da li je premijerku vlast u Prištini onemogućavala da dođe na Kosovo, odnosno nije joj davala „zeleno svetlo“ za posete.

Podsetimo, 2019. su kosovski mediji preneli izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, koji je poručio predsednici Vlade Srbije da joj neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo, sve dok sprovodi „rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova“, osvrćući se na njenu izjavu da su kosovski Albanci narod koji je izašao iz šume.

Brnabić je nakon toga izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima „lažna vest“.

„Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu“, rekla je tada premijerka Srbije.

A portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši je za Radio Slobodna Evropa navela da Vlada Kosova nije donela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo.

Opšrinije čitajte na portalu Danas.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare