Todorović: Tražiću saglasnost da se o radnom vremenu odlučuje na lokalu

Vesti 19. mar 202114:11 > 16:484 komentara
Podeli:

Da li će se odluka o radnom vremenu ugostiteljskih i zanatskih objekata ubuduće donositi na lokalnom nivou, u skladu sa epidemijskom situacijom u lokalnim sredinama? Gradonačelnik Čačka Milun Todorović obećao je ugostiteljima, koji su protestovali u centru grada, da će kod nadležnih državnih organa pokušati da dobije takvu saglasnost.

Čačanski ugostitelji i frizeri su posle protesta i sastanka sa gradonačelnikom odlučili da se strpe do ponedeljka. Delegacija koja se sastala sa Milunom Todorovićem izjavila je da im je on obećao da će od Vlade Srbije tražiti da se problem prenese na lokalnu samoupravu, koja bi trebalo da preuzme ingerencije za mere, rastojanje i sve ostalo – da će ih kontrolisati komunalna milicija i ostale nadležne institucije i da će ukoliko ne budu poštovali mere, biti kažnjavani.

„Mi poštujemo mere, ali mislimo ili vi mi objasnite ako bolje znate, zašto bi prodavac nameštaja ili bele tehnike bio hendikepiran, ne bi mogao da radi u ovom uslovima, a prehrana gde ima 100 ili 200 korisnika tih usluga, da rade čitavog dana. Ili zašto ugostitelji ne bi imali neki vremenski period do 13, 15, 17 sati uz pooštovanje svih mera, i to je zahtev za sve gradove u Srbiji, ne samo za Čačak“,  rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Iz školske uprave u Čačku kažu da se pažljivo prati situacija u vrtiću “Mali kapetan“, u kom je koronavirusom zaraženo devet vaspitačica. Rukovodilac tima za praćenje širenja epidemije dr Mihailo Luković rekao je ranije da u tom obdaništu radi nešto više od 40 vaspitača i da može biti potencijalno žarište. Epidemilozi još nisu ustanoviti šta je razlog.

„Kada nam se pojavi jedan ili dva zaposlena, u saradnji sa Zavodom testiramo sve kontakte toga dana ili prethodnog i zato smo došli do tog broja, jer smo testirali sve kontakte. Mi radimo u saradnji sa epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravlje i čekamo dalje njihovu preporuku i procenu kako da nastavimo sledeće nedelje. Obaveštavamo roditelje kakva je situacija i od juče je za 10 posto pao broj dolazeće dece“, kaže Suzana Simeunović, direktorka PU „Moje detinjstvo“.

U bolnici u Čačku od kovida-19 leči se 130 osoba. U respiratornlm centru ove bolnice nalazi se 14 pacijenata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar