Tintor: Ovaj slučaj presedan, ohrabriće buduće žrtve da ne ćute

Vesti 26. jan 202120:25 > 23:25 2 komentara

Advokat Jugoslav Tintor se, gostujući u emisiji Dan uživo, osvrnuo na komentare da se seksualno zlostavljanje ne može dokazati bez materijalnog dokaza, za koje kaže da su "izmišljotina". "Što bi značilo da seksualno nasilje možete da prijavite samo tog dana kada se dogodilo, zamislite koju poruku šaljete žrtvama zlostavljanja ako kažete ako niste prijavili tog dana, zaboravite i nosite to u sebi do kraja života", kaže on.

Komentarišući pisanje Novosti da je jedna devojka odustala od tužbe protiv Miroslava Aleksića, Tintor kaže da se „ne odustaje na taj način“.

„Suština je da Aleksića ne gone pojedinačno žrtve, već država. Žrtva je tu da daje iskaz, ona je pozvana od strane tužilaštva da kaže sve ono što joj je poznato, u postupku da iznese sve činjenice i ono kroz šta je prošla. Ne podnosi se prijava, svakako da može da iskaže svako svoj stav da ne želi da tereti orkivljenog, ali tužilaštvo kao organ ima pravo da pozove svakoga za koga misli da raspolaže određenim saznanjima, u tom smislu zakonom je uređeno pravo svakoga ko je pozvan kao svedok da može da odbije da svedoči“, kaže on.

Govoreći o slučaju, kaže da su do sada iskaz dale tri žrtve.

„Tri moje klijentkinje, očekujemo da će nastavak biti krajem nedelje“, kaže on.

Ističe da je pokušavao da ustanovi ko dostavlja informacije medijima.

„Moram reći da je u ovom slučaju, pre nego što je istraga proglašena tajnom, postojale su izjave Ive Ilinčić i Milene Radulović, pa sma primetio da su novinari koristili te izjave i dopunjavali kao da su iscurele iz istrage. Moguće je da iscuri, učesnici u postupku su preuzeli obavezu da ne smeju da odaju podatke, to bi bilo krivično delo, ali svakako je teško utvrditi kako je novinar došao do saznanja, i novinari imaju privilegiju da zaštite izvor“, kaže on.

Želi, kaže, javno da poruči svim žrtvama da ovaj predmet predstavlja svojevrsan precedent“ nakon kojeg misli da će se i buduće žrtve ohrabriti da ne ćute, i da ima šanse da se dokaže seksualno zlostavljanje, a ne, kako neki pričaju, samo ako ima materijalni dokaz, što je, kaže, „potpuna izmošljotina“

„Što bi značilo da seksualno nasilje možete da prijavite samo tog dana kada se dogodilo, zamislite koju poruku šaljete žrtvama zlostavljanja ako kažete ako niste prijavili tog dana, zaboravite i nosite to u sebi do kraja života“, kaže on.

Istakao je da mora da kaže da misli da je „u konkretnom slučaju ugrožena pretpostavka nevinosti Aleksića“.

„Građani moraju da razumeju da se pretpostavka nevinosti ne krši apsolutno, nego se krši od strane pojedinog medija i to konkretnim napisom. To što je u pojedinim slučajevima prekršena pretpostavka nevinosti, odbrana svakako zna koja sredstva su im na raspolaganju“, kaže.

O pretnjama Jeleni Zorić i Jovanjici

Na pitanje da li ima informacije u kojoj je fazi dispilinska prijava koji je TV N1 podnela disciplinskom tužiocu Advokatske komore Beograda, a povodom obraćanja advokata Predraga Koluvije Svetislava Bojića novinarki N1 Jeleni Zorić, kaže da „predsednik Advokatske komore kao organ upravljanja nema nadzor nad radom disciplinskih organa“.

„Niti disciplinske prijave prolaze kroz moje ruke, niti na dnevnom nivou meni neko referiše i tome. Ono što mogu da vam kažem je da imam neformalna saznanja da je ta prijava najnormalnije poslata advokatu Bojiću na izjašnjenje, i to je redovan put, da je prvi korak da se prijava pošalje prijavljenom advokatu na izjašnjenje. Tako da ja dalje ne znam do detalja da li je odgovor stigao, kada stigne, preduzimaju se dalji koraci“, kaže on.

Kaže da, „iako nekome deluje neverovatno, samostalnost i nezavisnost disciplinskih organa zaista funkcioniše“.

„To što znam i koliko znam podelio sam s javnošću“, kaže, dodajući da „i kolega Svetislav Bojić ima pravo na pretpostavku nevinosti“.

Tintor je u saopštenju naveo da smatra da „N1 vodi organizovanu medijsku kampanju protiv Bojića“.

„Velika je moć medija. Ja tu moć nemam kao predsednik komore. Kada gledate iz očiju običnog građanina, ne bude samo saopštenje javnosti da je novinarka Jelena Zorić dobila pretnje, nego bude i sledeća vest i sledeća, iz sata u sat. Kao što UNS i NUNS imaju obavezu da stanu iza novinara, kao što ste vi rekli ‘naša Jelena Zorić’, tako je i Svetislav Bojić ‘naš Svetislav Bojić’, član Advokatske komore Beograda, iza koje kao predsednik stajem uvek. Moja obaveza je kao predsednika komore da u javnosti uspostavim neki balans, dok se u postupku ne utvrdi šta je tu bilo“, kaže on.

Tintor je i branilac u slučaju „Jovanjica 2“, ali kaže da ne misli da je bio u sukobu interesa.

„Jer umem da razdvojim svoju ulogu predsednika komore. Ako sam dao ocenu da je sračunata medijska kampanja, mislim da je bila tog i narednog dana stvarno jaka“, kaže on.

Govoreći o samom slučaju, kaže da je optužnica potvrđena prvostepenim rešenjem, kao i da u odnosu na to odbrana ima pravo žalbe.

„Nadam se da postupak neće biti proglašen tajnom, nema razloga da bude, javnost ima pravo da zna. Ja lično kao branilac u tom predmetu jedva čekam sudski postupak i da javnost sazna i da podelim s javnošću sve informacije koje su povezane za taj predmet. Sve vreme vodim računa, jer u okvirima istrage, to je prvi momenat kada neko može da sazna šta je u tom predmetu i tada vam neće sve delovati logično, kao što na prvi pogled deluje kada se izveštava o nečemu kada javnost nije upoznata sa svim detaljima“, kaže Tintor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare