Tim za škole: Kombinovana nastava u srednjim školama u šest lokalnih samouprava

Vesti 29. okt. 202110:26 > 10:3164 komentara
Podeli:
škola tabla sunđer učionica
Izvor: N1

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se "Drugi model" organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava - Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

„Drugi model“ nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Povezane vesti

„Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje se da se u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje „Prvi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 21. oktobra do 28. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.388 (0,57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 102 (0.25%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2.45%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0.35%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, saopštilo je resorno ministarstvo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar