Tetka Vanje Malović za N1: Kako je neko mogao da ukrade kutiju za pomoć Vanji?

Vesti 05. nov 202113:49 > 14:38 16 komentara

Jovana Ristić, tetka Vanje Malović, bebe koja boluje od spinalne mišićne atrofije za koju terapija košta 2,5 miliona evra i treba što pre da je dobije jer bolest brzo napreduje, kaže za N1 da je u sredu uveče provaljeno u njen automobil koji je bio parkiran ispred zgrade u Belim vodama u Beogradu i odneta je dokumentacija u vezi sa dozvolama za opštine u kojima sprovode humanitarne akcije prikupljanja novca za lečenje male Vanje, a ne medicinska dokumentacija. Takođe, odnet je i njen novčanik sa novcem, a ne prikupljeni novac za lečenje Vanje, kako su mediji ranije objavili.

„Preksinoć sam bila u naselju Bele vode i auto je bio ispred zgrade 45 minuta, između 18.15 i 19h. Kad sam izašla iz zgrade videla sam da je razbijeno suvozačevo staklo, imala sam torbu i neke svoje stvari koje se nisu videle, jakna je bila preko njih. Auto mi je bio pun kutija. Verovatno je neko pomislio da tu ima novca i zato je to uradio, i sigurno je tako jer ništa drugo nije mogao da vidi sem kutija“, priča Jovana Ristić u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Ona ističe da se jasno videlo šta je na kutijama.

„Ja stvarno ne mogu da verujem, ko god da je, u kakvom god je psihičkom stanju, da je neko to mogao da uradi. Sve se vidi, i da je neko mogao to da uradi“, navodi vidno potresena Ristić.

Ona kaže da su se tokom tri meseca koliko skupljaju novac za lečenje male Vanje susretali sa divnim ljudima, ali i sa nekim ružnim situacijama – da neko ukrade kutiju u kafiću i pekari.

Dodaje da su odnete dozvole za postavljanje štandova u beogradskim opštinama, jer kako, navodi, za tako nešto su dozvole neophodne.

„Ja sam potpisnik ugovora sa Fondacijom Budi human, uvek imam taj ugovor, za opštine koje su dozvolile da na njihovoj teritoriji postavimo štandove imam dozvole“, pojašnjava Jovana Ristić i dodaje da je ukraden njen novčanik sa novcem.

„Bile su tri kutije, jedna je nestala, možda su praznu kutiju uzeli, i moj novčanik“, kaže ona.

Navodi da je do sada prikupljeno 1.240.000 evra ili nekih 49 odsto, „u poslednjih par dana su se ljudi aktivirali, ali treba skupiti još puno.

Ona je pozvala ljude da, ukoliko im nije od egzistencijalnog značaja, državna pomoć od 30 evra koja je uplaćena u prva tri dana novembra, taj novac preusmere na Vanjin račun.

Ističe da je potrebno da Vanja što pre primi terapiju, jer kako su im lekari pojasnili, komplikacije kreću nakon šest meseci. Vanja Malović je rođena u maju ove godine, a samo dva meseca kasnije dobila je dijagnozu spinalna mišićna atrofija.

„Ona je već tri nedelje imala probleme sa disanjem, sa sekretom, u takvom stanju ne smeju da spavaju roditelji, kako vreme prolazi bolest napreduje, da ne dođe do najgoreg scenarija ona mora što pre da primi terapiju“, upozorava Ristić.

Dodaje da će u naredna tri dana humanitarne kutije biti postavljene na info pultu Delta sitija, a ako vreme posluži i na početku Knez Mihajlove. Moguće je da kutije budu postavljene i u tržni centar u Inđiji, ali to, kako navodi, nije sto posto sigurno.

Na sajtu Fondacije Budi human nalaze se računi na koje može da se uplati novac za Vanju Malović.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1077 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1077 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131465-72

Uplatom na devizni račun: 160600000113399451
IBAN: RS35160600000113399451
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare